Подслушвателна техника за две спецколи е изчезнала и в момента никой не знае къде е. Това разкриват източници запознати с внасянето на технологията в страната ни пред седмичника "168 часа".

Техниката се оказала излишна при сглобяването на апаратурата, доставена у нас по поръчката за спецразузнавателна техника. Така е възможно две коли с подслушвателна техника все още да обикалят и да записват нерегламентирано, тъй като никой не знае в чии ръце е попаднала технологията.

Според информацията, която стана публична след разкриването за незаконното подслушване по времето на Цветан Цветанов в МВР има 4 автомобила със суперподслушвателна техника. Източници пред изданието обаче разкриват, че министерството разполага със 7-8 такива коли. Само две от тях са изпълнявали незаконни маршрути. Кечърите могат да записват по около 60 телефона едновременно.

Във внасянето на техниката е замесено и името на известната фирма на МВР - БМВ, "Безконтактни мултиплексорни вериги".

Между доставената техника и сглобените кечъри, използвани от СДОТО, обаче се получава разлика от две коли. На практика няма документация и протокол какво точно е внесено и какво е монтирано на спецавтомобилите.

Прокуратурата ще трябва да плати 100 000 паунда за да бъде направена експертиза на подслушвателната техника. Обвиняеми по делото за незаконно подслушване са дясната ръка на Бойко Борисов Цветан Цветанов, трима бивши шефове на СДОТО, както и началникът на 4-ти отдел Радко Димитров, по-известен като Радко Отвертката. В хода на разследването стана ясно, че са открити номерата на 875 души, за които не е имало разрешение за подслушване.