НАСА използва данни за замърсяването на въздуха и за предизвиканите от него случаи на преждевременна смърт, за да състави карта, която разкрива как нивата на фините прахови частици варират по света, съобщи в. "Дейли мейл".

Замърсяването на въздуха причинява 2,1 милиона случая на преждевременна смърт по света, показа последното изследване на учени от университета на Северна Каролина.

За да покаже нагледно риска, НАСА използва блога си - Земна обсерватория, където представи карта, на която веднага се виждат разликите в замърсяване с фини прахови частици.

За целта са сравнени нивата им във въздуха от 1 януари 1850 г. и 1 януари 2000 г. и средният брой смъртни случаи на 1000 кв. км годишно.

Фините прахови частици се състоят от прах и сажди с размер до 2,5 микрометра. Те причиняват здравословни проблеми, защото са достатъчно малки, за да могат да влязат в белите дробове. Изпускат се от автомобилите и от промишлени, домакински и естествени източници.

На картата на НАСА районите с най-замърсен въздух и най-много случаи на преждевременна смърт са представени с тъмно кафяво. Това са Източен Китай, Северна Индия и Европа - където урбанизацията е добавила значително количество фини прахови частици.

Районите, където замърсяването е намаляло, като южната част на САЩ, са обозначени със синьо.