Конкуренцията между производителите на смартфони в момента се води в полето на потребителския интерфейс. Веднага след излизане на епълската платформа iOS 7, изследователската компания Pfeiffer Consulting сравни удобството на новата ОС със съществуващите на пазара.

Изследването показва, че iOS 7 заема първо място по съвкупността от критерий за удобство на потребителския интерфейс. На второ място експертите поставят iOS 6, а трети е Android интерфейсът на Samsung, съобщи theregister.co.uk.
Pfeiffer Consulting изследва iOS 6, iOS 7, Windows Phone 8, BlackBerry 10 и интерфейса на Android с обвивка от Samsung, който е най-популярен. Сравнението е извършено по четири критерия:
интуитивност – колко просто е усвояването на системата;
ефективност – колко добре са интегрирани важните услуги в системата;
възможност за настройка – как потребителят може да промени интерфейса на системата според личните си вкусове;
проблеми с потребителското изживяване – тук влиза буквално всичко, което може да подразни потребителя при работа със смартфона, вкл. диалогови прозорци и постоянно изскачащи известия.

Android успява да изпревари iOS само по един показател – възможността за промяна на интерфейса от страна на потребителя. Последно място в сравнението заема Windows Phone 8 на Microsoft. Пред нея е BlacкBerry 10 на едноименния канадски разработчик.