От общия брой бежанци БЧК ще се опита да покрие базовите нужди на 1500 души. Това са хората, които се нуждаят от неотложна помощ. Това каза Ясен Сливенски от БЧК.

По молба на правителството, БЧК помолила федерацията в Женева да съдейства и да помогне. Експерти направиха оценка със специалисти от БЧК и след доклад в Женева ще вземат решение. Завърши мисията на съвместния кризисен екип на МФЧК/ЧП и БЧК. На базата на техния екип и посещения на терен във всички центрове у нас, са преценили, че от неотложна хуманитарна помощ се нуждаят 1500 (+500) души.

1500 са най-уязвимата група, с допълнителен резерв за 500 души. Сред приоритетните сектори е ситуацията с водата за пиене, готвене, храна. За събиране на средства има започнала кампания. Сливенски посочи, че в момента все още има деца в центровете с джапанки.

Тези хора, за които е необходима неотложна помощ, са в двата центъра София – Враждебна и Военна рампа и секторът на Гранична полиция-Елхово, както и новият център там. Становището на Женева се очаква да стане ясно може би в сряда или четвъртък. 72 часа след одобрението на доклада може да се получи и помощта. В момента най-критично е изхранването на хора в Елхово.

От БЧК посочиха, че на различни места у нас има 4798 души, така остават 202-ма до запълване на абсолютния максимум. Темпото, с което могат да го направят е 2 дни, сметнато от темповете на навлизането им в България.

Председателят на БЧК Христо Григоров не скри, че ситуацията, в която се намираме в момента раздели българския народ на две – една голяма част са против, една голяма част са за. Но, ние като хора трябва действително да проявим човечност и в този момент да им помогнем на тези хора. В разговор с тях повече от 2/3 искат да се върнат в собствената си родина, каза Григоров.

За събиране на средства има започнала кампания, пари се търсят и от индивидуални дарители корпоративен сектор. От БЧК призоваха фирми с детски облекла, обувки, чорапи да помогнат. Стана ясно, че в някои места има и деца, които все още са по джапанки. Всеки, който иска да помогне може да дари 1 лв. със sms на тел. 1466 за всички мобилни оператори.

Председателят на БЧК обяви, че ръководството е решило да деблокира от своите национални резерви всичко необходимо за 1000 души. Отделно е решено да се помогне и на 200 деца с пълни комплекти.