Има много сериозни обществени очаквания към Реформаторския блок и ние ще отговорим на тези обществени очаквания със свои действия.

Това каза ген.Атанас Атанасов от ДСБ в отговор на въпрос дали знае за действия за образуване на ново дясно обединение, каквито информации излязоха вчера, предаде репортер на БГНЕС. "Знаем, че Реформаторският блок е подложен на кръстосан разстрел и от управляващите и от парламентарната опозиция, което говори, че ни очаква сериозно бъдеще", заяви бившият шеф на НСС и бивш депутат от групата на Иван Костов. В отговор на въпрос на БГНЕС защо не са издигнали кандидат за местните избори в Гърмен на 29 септември, Атанасов обясни, че това е нещо локално, за което не може да коментира. "Отделно от това все още няма регионални структури", каза той.

На въпрос за вота на недоверие и по – специално действията на опозицията и позицията на ДСБ, Атанасов каза, че нямат консолидирана партийна позиция, защото това се e случило днес. Помолен да коментира събитията в НС, той посочи, че за тях "отношението към парламентарното статукво отдавна е известно. За нас каквито са управляващите, такава е и опозицията и затова ние искаме оставка на правителството и нови избори, за да може да бъде разчупено това статукво, което е в парламента".

От ДСБ и днес дадоха информация за техния извънпарламентарен контрол. Те посочиха, че не са получили след изтичане на срока отговори от председателя на НС за определената нова зона за сигурност, която надвишава определена по закон. И от премиера във връзка със заседанието на Съвета по сигурност.

Атанас Атанасов каза, че се очертава "една системна тенденция от днешните управляващи за реабилитация на сътрудници и офицери от репресивния апарат на комунистическия режим". ДСБ поискаха да фиксират вниманието на хората върху тази тема, защото според тях се назначават хора, които са установени служители или агенти на репресивния апарат на комунистическия режим, без да се дават обяснения на общество.

За да докаже система, Атанасов посочи, че внесения законопроект за връщане в закона за досиетата на параграф 12 се отнася до офицери от службите, които са били началник отдел и началник сектор и нагоре. "Също така в партията получихме информация, че е оказан сериозен политически натиск върху Конституционния съд и се очаква в рамките на около 10 дни, КС да излезе с решение, с което да отмени някои лустрационни текстове, които съществуват в сега действащите закони", каза Атанасов.

От ДСБ оповестиха и отговор защо е назначен Георги Димитров на длъжност постоянен секретар на МВнР и припомниха, че той е бил агент на първо и второ главно управление. От Външно им отговорили, че законът, който засяга лустрацията на агентите на ДС функцията му не е да ограничава, а да информира. МВнР посочили и че не осъществяват дискриминация на служители на база принадлежност към бившата ДС, а се оценява техния професионализъм.

От ДСБ констатират, че "БСП и ДПС дискриминира всички български граждани за сметка на бившите кадри на репресивния апарат на комунистическата власт". Те задават и нов въпрос до премира свързано с назначаването на генерален консул на страната ни в Битоля – Теодор Русинов. Те посочиха, че той е бил освободен като посланик в Албания, защото Комисията по досиетата обявила, че е бил сътрудник. ДСБ питат и ДАНС във връзка с назначение за зам. – директор на Митниците на Николай Попов. Питането е във връзка с достъпа до класифицирана информация.