Традиционната награда за посетителите на Международния технически панаир в Пловдив  ще бъде изтеглена в томбола, а печелившият ще може да избере своя нов автомобил между 5 модела: Dacia Sandero, Ford Fiesta, Great Wall Voleex C10, Peugeot 301 ACTIVE,  Škoda Rapid. Това съобщиха от Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България,  съорганизатор на „Автомобилен салон Пловдив“.
За да имат шанс да стигнат до наградата, посетителите трябва да попълнят анкетна карта, съдържаща въпроси за подобряване на организацията на изложението, и да я пуснат в специална урна.  Печелившата  карта ще бъде изтеглена в присъствието на нотариус на 5.10. 2013 г. от 13 ч. пред входа на Конгресния център на Международен панаир Пловдив.
Той е организатор и домакин на най-големият форум за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа, чието тазгодишно издание започва на 30 септември с участието на компании  от 41 държави. Автомобилният салон е една от десетте специализирани изложби в рамките на Есенния панаир.
11 премиери са подготвени за „Автомобилен салон Пловдив 2013“. За първи път в България ще бъдат показани  Ford Fiesta ST3, Great Wall Steed 5 Hunter, Peugeot 308, Range Rover Sport, Ssang Yong  Rexton W Premium, Infiniti  FX 50 Vettel edition бензин 420 конски сили, както и новите модели на Kia SORENTO, Kia CEE'D_GT, Kia CARENS, Subaru BRZ, Subaru FORESTER. Сред новостите на изложбата са осем фейслифтинга: Citroen C 3 SEDUCTION e-HDI, Citroen C 3 PICASSO, Dacia Duster, Great Wall Hover H5, Iveco Trakker 6x4, Subaru OUTBACK , Volvo XC60 и Volvo V60, а също -  новата модификация на Renault Clio Estate. 21 български компании представители на най-известните световни марки участват с близо 170 експоната  леки коли, камиони,  бусове, мотоциклети, кемпери, каравани, джетове и почистващи машини.
Събития, свързани с авангардни разработки на автомобилната индустрия, са включени и в съпътстващата програма на  ЕСЕН 2013.
Българска премиера ще има новата гама камиони на Renault Trucks. Те са оборудвани с двигатели Евро 6 и се предлагат в три сегмента: T – за транспорт на дълги и средни разстояния; D – за дистрибуция; K и C – за строителството и транспортни задачи извън пътя. Демонстрацията е на 30.09.
Технологични новости при хибридните и електрически автомобили Citroen ще презентира „Автомотор Корпорация“, официален представител на марката „Ситроен“ у нас. Това ще стане в рамките на конференцията „Френските технологични иновации в България“ на 2 октомври.
Освен атракциите и новостите на Автомобилния салон, посетителите на Есенния панаир  в Пловдив ще могат да видят  70 иновации от различни сектори на индустрията и да посетят деловите прояви от съпътстващата програма, които са над 30. Така ще се запознаят с актуалните тенденции в бизнеса, с най-модерните технологии и техника в  машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, енергетиката, екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване.
Палатите ще бъдат отворени от 9 до 18 часа, а на 5 октомври – до 14 часа. Билетът струва 6 лева, за инвалиди, пенсионери и ученици – 4 лева. Фирми, които заявят над 20 билета, ползват преференциална цена от 4 лева.