Мащабна логистична операция протече днес сутринта по улиците на Бургас. В рамките на три дни от Пристанище Бургас до "Лукойл Нефтохим Бургас" ще бъдат транспортирани специализирани едрогабаритни детайли за хидрокрекинг инсталацията в бургаската рафинерия. Всеки товар ще се придвижва по график, съгласуван с Община Бургас. Операцията се организира от варненската фирма Бон Марин Агенция.

Днес бе превозена 50-метрова амонячна колона (NH3 Stripper) с тегло 122,5 тона. Това е най-дългият товар за рафинерията, който е транспортиран тази година от Пристанище Бургас.

Цялата товарна композиция е дълга 60 м, има 18 оси, с общо 72 колела. Заедно с детайла композицията тежи 200 т. Придвижването по улиците на оживения морски град ще стане с минимална скорост, като по пътя на платформата ще се редят плоскости, за да се предпази градската инфраструктура –  електропреносната и газопреносна мрежа, водоснабдителните кранове и т.н. Очаква се товарът да пристигне до местоназначението си за 3 до 4 часа.

Емил Кайкамджозов, управител на Бон Марин Агенция, посочва: „Това е поредният лот от доставките за Лукойл Нефтохим, които нашата фирма извършва. Всяка от операциите е уникална по рода си и изисква продължителна предварителна подготовка. Ние синхронизираме работата на много хора и институции, затова преди композицията да тръгне, всеки трябва да е добре подготвен. Следим строго за безопасността на всички хора, внимаваме много и да запазим целостта на пътната настилка, тротоарите и градската инфраструктура.“

Акцията ще продължи на 28 и 29 септември, когато ще бъдат транспортирани останалите детайли, сред които два детайла с дължина 11,5 м и 14,4 м.