През започналия месец юни трябва да се разбере ще се сбъдне ли поредният край на света. Според британският астрофизик Алберт Шервински в средата на 2014 г. се очаква гигантски киселинен облак с размери 16 милиона километра да достигне Слънчевата система и да причини гибелта й в т.ч. и унищожаването на Земята.
Шервински твърди, че този апокалиптичен облак, който изтрива всичко по пътя, най-вероятно ще помете Земята в средата на 2014 г., т.е. през юни, пише lifenews.ru. Астрофизикът описва унищожителния ефект на киселинния облак като вода разлята върху лист, върху който има текст, писан с мастило. Секунди след това от разядения текст остават петна и неразбираеми драсканици.

Смята се, че кошмарният облак е произлязъл от черна дупка, разположена недалеч от центъра на галактиката. Астрофизикът прави прогнозата си през 2005 г. и изчислява, че тъй като облакът се движи със скоростта близка до тази на светлината, то ще достигне до Земята в средата на 2014 година.

Той обяснява, че теорията му е базирана на снимките на рентгеновия телескоп "Чандра", които показват изхвърлянето на киселинния облак от черната дупка. Шервински твърди, че  NASA знае за тази опасност, но я крие от населението, за да не избухне паника. 

Сензационното откритие на Шервински беше многократно опровергано. Авторитетни астрономи обясниха, че нито един телескоп не е в състояние да види дори такива гигантски обекти на разстояние по-голямо от една светлинна година.

Учените потвърждават, че в Космоса действително съществуват облаци от прах и газ, включително такива, които съдържат киселини. Но плътността им е такава, че те не продставляват опасност за Земята.

Скептиците обаче настояват да се изчака да мине юни, за да се разбере дали действително ще ни се размине поредния край на света.