Третата година от брака е най-щастлива, тъй като тогава двойките започват да се чувстват удобно в съвместното си съжителство. Изследване сред 2 000 женени възрастни установило, че годината след сватбените вълнения е последвана от година, в която партньорите се опознават, но третата година те вече приемат несъвършенствата на другия и започват да правят планове за деца, а това допълнително заздравява връзката им.
Изследването, осъществено по поръчка на британската адвокатска кантора Слейтър и Гордън, специализирана в семейното право, анализирало динамиката на съвременния семеен живот. То установило, че до третата годишнина и двете страни са доволни от финансовите последици от брака, свързани със споделянето на сметките и разходите.
Луксът, свързан с влизането на две заплати в семейството, също допринася за щастието в третата година от брака, както и близкият край на ремонтите и подобренията по семейното жилище. Изследването показало още, че петата година от брака е най-тежка заради фактори като умора и дори изтощение от увеличаващата се работа и децата.
Опознаването на партньорите, честите спорове за поделянето на домакинската работа и стресът от финансовите проблеми също оказват влияние. Появата на деца в семейството около петата година поставя връзката под допълнително напрежение.
Изследването установило още, че седмата година е "кладенецът" и изплуването от него открива пътя за дълъг и щастлив брак. Една трета от участниците в допитването заявили, че няма достатъчно обич в брака им, а 20% признали, че има дни, в които съжаляват за решението си да минат под венчило.
Разминаванията в желанието за секс, различните хобита и предпочитания също създават проблеми след първите години на брака. Половината от участниците в изследването заявили, че сватбата е най-щастливият ден в живота им, а първата годишнина от брака е втората най-щастлива след третата година.
10% от участниците са споделили, че обичат партньора си по-малкото, отколкото в сватбения ден. Около 20% заявяват, че бракът им не се развивал така, както им се е искало, а 40% признават, че биха могли да направят повече, за да са щастливи в брака си.