Стинг постави началото на поредица от интимни благотворителни концерти в Ню Йорк с песни от новия си албум The Last Ship.

"Това е първата колекция от нови песни за мен от близо десет години насам", каза Стинг на зрителите, след като се качи на сцената. Британската поп звезда ще изнесе десет специални концерта, а приходите от тях ще бъдат предоставени на Обществения театър в Ню Йорк.

Концертите ще продължат до 9 октомври в 260-местния Anspacher Theater в Манхатън. Певецът, който стана известен с групата Полис, заяви, че малкият театър е избран съвсем естествено за представянето на песните от албума.

The Last Ship излезе на 23 септември. Той е вдъхновен от детството на Стинг в Северна Англия. Това е първият му албум с оригинални песни след Sacred Love от 2003 г. Мюзикъл със същото име като албума, който разказва за живота на Стинг близо до корабостроителницата Суон хънтър в Уолсенд, графство Нюкясъл, ще бъде представен на Бродуей догодина.

"Действието в мюзикъла се развива в родния ми град. Идвам от корабостроителен град в Североизточна Англия, много близо до границата с Шотландия. В моя град строяхме може би най-големите плавателни съдове в историята на света. Хрумна ми да покажа родния ми град в пиеса, в която щях да пиша за други гласове освен моя, да създам други герои освен мен, да представя други гледни точки освен моята. Това толкова много ме освободи, че песните станаха почти автоматично, сякаш са били скрити в мен", разказа Стинг.

61-годишният музикант е издал 10 албума, откакто стана солов изпълнител през 1984 г. Той има и роли на големия екран и е играл себе си в сериали, включително в "Семейство Симпсън".