76-годишният испански крал Хуан Карлос потвърди в телевизионно обръщение, че абдикира в полза на сина си принц Фелипе, за да стимулира "обновяването" на монархията в преживяващата криза Испания.

46-годишният принц на Астуриас Фелипе трябва да се превърне в следващия крал на Испания под името Фелипе VI. "Принцът на Астуриас има необходимите зрелост, подготовка и чувство за отговорност, за да поеме с всички гаранции ръководството на държавата и да постави началото на нов етап на надежда, в който ще бъдат съчетани придобитият опит и импулс на едно ново поколение", заяви монархът в послание, излъчено от държавната телевизия.

"Моят син Фелипе, наследникът на Короната, въплъщава стабилността, която е отличителният белег на монархическата институция. Когато станах на 76 през януари, реших, че е настъпил моментът да подготвя след няколко месеца оттеглянето си, за да направя място на човек, който се намира в отлична форма, за да гарантира тази стабилност", обясни Хуан Карлос.

В момент, когато безработицата в Испания е една от най-високите в индустриализирания свят, близо 26%, суверенът говори за "тежката икономическа криза", през която преминава страната от 2008 г. Тя "нанесе дълбоки рани в социалната тъкан, но също така ни показва пътя към бъдеще, изпълнено с надежда. Всичко това пробуди в нас тласък за обновление, поправяне на грешките", каза още Хуан Карлос, имайки предвид съдебния скандал с малката му дъщеря Кристина и зет му Иняки Урдангарин.

"Искам най-доброто за Испания, на която посветих целия си живот и в служба на която вложих всичките си способности, ентусиазъм и плам", каза още испанският крал. Изразявайки благодарността си към съпругата си кралица София, той заяви, че синът му Фелипе може да разчита на подкрепата на принцеса Летисия, за която е женен от десет години.