Още един провален ден говори за безсилието на ГЕРБ, заради прищевките на един човек – лидерът на парламентарната им група, който се държи като обидено дете в детска градина. Това заяви Сергей Станишев, председател на ПГ на КБ, след втория неуспешен втори опит за събиране на кворум в НС, съобщиха от БСП.

"Това превръща цялата парламентарна група на ГЕРБ в един катун, който броди из парламента, влиза - излиза, регистрира се - не се регистрира и вдига скандали. Всичко това има само една цел – да се консолидира контролът на Борисов и Цветанов над парламентарната им група и да се запази статуквото в държавата", допълни той. Според Станишев тези циркове, които се разиграват, пречат на приемането на много сериозни промени в Закона за обществените поръчки, които, по думите му, са били изцяло контролирани от един тесен кръг на ГЕРБ. Председателят на ПГ на КБ обясни, че внесените промени в МС създават конкурентност и дават шанс на малки и средни фирми да участват в обществените поръчки. "Предстои парламентът да гледа данъчното законодателство, в което са залегнали много важни неща, свързани с икономиката и живота на хората. Например, поемането на акциза върху горивата за земеделските производители. Нещо, което съществуваше преди ГЕРБ да дойде на власт и беше фактическа подкрепа с около 80 млн. лв., годишно за земеделските производители, но беше отменено от Борисов. Сега правителството иска да го възстанови и вярвам, че НС ще подкрепи тази мярка", заяви той.

По думите на Станишев, ГЕРБ пречат и на приемането на промените в Закона за корпоративно облагане, според които корпоративният данък за фирми, в региони и общини с висока безработица, също се поема от държавата. Според него тази мярка ще помогне за създаването на работни места.

"Ясно е политическото безсилие на ГЕРБ, като опозиция. И вчера направих едно предположение, което се оказа факт. Те внесоха искане за оставката на председателя на парламента, а дори това не желаят да дебатират и нямат достатъчно аргументи. Смятам, че това е косвена подкрепа за работата на Михаил Миков. Няма как той да бъде свален без дебати и без гласуване. Въпреки всичките им циркове, убеден съм, че другата седмица НС ще заработи нормално", каза лидерът на БСП.

Сергей Станишев изрази мнение, че ГЕРБ трябва да направят избор за собственото си поведение – дали ще стават все по-ненужни за избирателите си, които очакват да се бранят техните интереси, чрез вижданията им в пленарна зала, при разглеждане на закони, като опозиционна парламентарна група, или ще изпаднат в абсолютна безтегловност, защото нито протестиращите ги приемат, нито в парламента правят нещо.

"Вотът на недоверие ще бъде гласуван другата седмица, тъй като дебатите приключиха по него вчера, а ГЕРБ дори от тях избягаха. Ще има дебати и гласуване и по искането на оставката на председателя на НС", заключи Станишев.