В поведението на парламентарните групи през последните няколко дни има две основни групи въпроси - политически и юридически. По повод на политическите ще кажа само, че ГЕРБ убива парламентаризма.

Това заяви в ефира на bTV народният представител от ПГ на КБ, член на Временната комисия по правни въпроси и Временната комисия за изработване на проект за Правилник за организацията и дейността на Народното събрание Младен Червеняков.

По повод на юридическите, чл. 81, ал. 1 от Конституцията категорично казва, че НС открива своите заседания и взема решения, ако присъстват повече от половината народни представители. Има решение № 18 на КС от 1995 г., според което, не може да се установява кворум, чрез компютърна система, добави той.

Червеняков поясни, че това е така, защото тя установява броя на гласувалите, а не броя на присъстващите депутати.

Червеняков обясни, че има поредица на абсурдни юридически твърдения от страна на ГЕРБ. Като първо такова той посочи желанието им първо да сезират Конституционния съд, след това не. "За какво ще сезират КС? Ако оспорват кворума, има поне 5 решения, според които само НС може да установява кворума, но не и друг орган", категоричен бе депутатът. Той коментира, че всички граждани вчера са видели, че ГЕРБ са в парламента, но казват "Ние сме там, но отсъстваме", което, по думите му, е най-нелепата теза. "Друг абсурд беше искането на оставката на председателят на парламента, за какво?", попита народният представител. Той поясни, че председателят на НС може да се отстранява само за нарушаване на Конституцията, а такова няма. Червеняков попита, при това положение, на кой текст от Конституцията ще се позоват те за това си искане. Като трети юридически абсурд той посочи внасянето на нов вот за недоверие при неприключила процедура. "Чл. 89, ал. 3 от Конституцията е категоричен, че на същото основание, след отхвърлен вот в рамките на 6 месеца, не може да се иска нов вот на недоверие", обясни той.

Той изрази мнение, че проблемът за парламентаризма не е как да продължи това НС да работи, а как да работи то в тези условия.

"ГЕРБ очевидно е политическа формация, свикнала да съществува във властта и трудно привиква с ролята си на опозиция. На тях им е необходим враг и с някой да бъде в борба", заяви депутатът. Той подчерта, че има обвинения към Цветан Цветанов и нито една осъдителна присъда на представители на бившето управление. "Всички видяхме как протече предишното управление - с подслушване, притискане на бизнеса. Въпросът е дали това ще се пренесе и върху сегашното Народно събрание и целия политически живот в България или ще успеем да намерим разумното решение и ГЕРБ ще намери сили да приеме ролята, която му отреди българският избирател на опозиция и парламентът да работи нормално", заключи Младен Червеняков.