Абитуриент остана без бал, защото няма 18 години. Баща му пък свърши с белезници, след като поискал да му бъде придружител.

"Смятам, че като придружител мога да вляза с него, но един от отговорите на охраната беше, че аз мога да вляза, а синът ми – не. След като поисках да ми бъде възстановена сумата от 50 лева за куверта, действията на охранителите станаха груби – започнаха да ме блъскат и в един момент някой от тях каза да ми сложат белезници. Нахвърлиха ми се няколко души, а не съм ги провокирал по никакъв начин”, разказва бащата на момчето, който получил редица травми от грубите действия на охраната.

Съпругата на потърпевшия е извикала веднага полиция, която се е намесила.

Момчето се опитало да влезе с чужда лична карта, обяснява пък представител на нощното заведение.
"Работата на охраната е да има ред. По закон те имат право да сложат белезници, докато дойде полицията. Не виждам коя охрана ще сложи белезници, ако не е предизвикана”, коментира той.

"Въпросът е кой ще ни пази от нашите пазачи. Тъкмо започнахме да свикваме полицията да ни бие с и без повод, изглежда трябва да свикнем това да се случва и с частните охранители. Според закона те могат да използват помощни средства само в краен случай, когато по никакъв друг начин не могат да изпълняват своите задължения”, коментира адвокат Михаил Екимджиев.

"Не може всеки уличен бияч, станал някак си охранител, при най-малкия повод да решава проблемите с белезници. По смисъла на Наказателния кодекс това е принуда и представлява унизително третиране. Налице е очевидно превишаване на правомощията”, смята Екимджиев.

"Тук обаче има и друг системен проблем - най-често охранителните фирми са свързани с бивши или настоящи полицаи и затова много често полицията толерира тяхната дейност на ръба на закона. Потвърждение за това е отказът на полицията да изземе записа от заведението, въпреки нашето настояване”, коментира още адвокатът.