Учените отдавна са разкрили, че 12-те могили върху платото в археологическия резерват "Сборяново" повтарят разположението на звездите от съзвездието Орион.
Според професор Диана Гергова, цитирана от “Стандарт”, племето на гетите, останките от чиято култура намираме днес в района на Свещарската гробница, са вярвалив това, че душата на човека е неразривно свързана с космоса.

Връзката между Земята и звездите е свещена за древните траки. Тя е стигнала до нас чрез легендата за митичния Орфей, за когото преданието казва, че вече мъртъв е бил разчленен на парчета и всяка част от тялото му е хвърлена на различно място.

Единствено лирата на певеца с божествен глас е била хвърлена цяла към небето. Великият Зевс уловил сладкогласния музикален инструмент и го запратил в космоса. От парчетата на Орфеевата лира Богът на древните създал съзвездието Орион.

Древните племена, населявали нашите земи, вярвали в астралното безсмъртие. Когато идвало ред да погребат най-видните си владетели гетите, столицата на чиято държава е в земите край Исперих, издигали могили, в чиито недра ритуално полагали костите на своите царе заедно със символите на тяхното величие.

Така днес върху платото край село Свещари има 12 изкуствено насипани могили. Тяхното разположение повтаря мястото на звездите от съзвездието Орион, обяснява проф. Диана Гергова, която трето десетилетие ръководи археологическите проучвания в резервата "Сборяново".

Две от най-високите могили вече са проучени от археолозите и са дарили изследователите с открития от световно значение. В недрата на Гинина могила през осемдесетте години на ХХ век бе открита Свещарската гробница на тракийския владетел Дромидех. Каменният саркофаг, който по изкусност и величие си съперничи с пирамидите в Египет, се прочу по света, а резерватът "Сборяново" стана територия, защитена от ЮНЕСКО.

Три десетилетия по-късно втора могила от съзвездието, разположено върху "Сборяново", откри нови тайни от древността. Миналата есен проф. Гергова изкопа от недрата на Омуртаговата могила ковчеже със златни накити, принадлежало на тракийския цар Котела.

Тази седмица от съседната могила, известна на археолозите като възвишение 28 А, излязоха останките на ритуално погребение на колесница с два коня. Всичките артефакти са от периода IV-III век преди новата ера, когато в земите край днешния Исперих е процъфтявало царството на гетите.

Древните наблюдавали звездите в периода на зимното слънцестоене, маркирали върху земята разположението на светещите тела от небесните съзвездия и така набелязвали местата за култовите си погребални церемонии, сочи хипотезата на Диана Гергова. Така некрополните могили, които са част от ритуалните погребални комплекси, поразително повтарят астралните знаци от небето, към които древните траки хранели пиетет.

Съвременниците на Орфей вярвали, че душата на човека е неразривно свързана с космоса. За да остане доктрината им недокосната от времето, древните племена материализирали свещената връзка между Земята и небето в паметници, издигнати от тях върху полето.

Така 25 века по-късно тракийските могили край Свещари привличат учените и обещават да разкрият още тайни от отминалите епохи. Платото край Исперих е едно от най-митичните места в картата на българските чудеса. Досегашните проучвания, донесли на науката епохални открития, само подсказват, че резерватът "Сборяново" крие още много тайни и безценни артефакти, които чакат да бъдат открити от археолозите.