Дни след като Дунав оттегли пролетния си щурм към Лом, градът е залят от фекална река. Порой от изпражнения е покрил половината дунавски парк и обгазява с нетърпима воня крайбрежните алеи, заведения и къщи.

"Вонята е ужасна! Не може да се диша! Страх ни е, че ще плъзнат зарази!", оплакаха се местни жители. Фекалиите заливат крайдунавския град всяка пролет от четири години насам, съобщава "Труд".

След голямото наводнение от април 2006 г. държавата отпусна 10 млн. лева, с които край Лом бе изградена 800 м кейова стена.

Осем отходни канала трябваше да бъдат включени в колектор, който да отвежда нечистотиите в две пречиствателни станции на брега на реката. Най-вероятно обаче при строителството част от мръсните канали са останали отворени към реката и затова вдигне ли се нивото на Дунав, водата нахлува в тръбите и мръсотията избива с подпочвените води в парка, обясняват експерти.

Огромни кафяви езера покриват градинките и цветята в парка на Лом, в нечистотии са потънали пейки и беседки, а край вонящото блато има детски и спортни площадки. В мръсните локви се въдят и пълчища комари. Заради опасността от епидемии

Регионалната здравна инспекция е изпратила експерти в Лом. "Очакваме нивото на Дунав да падне още. След това ще търсим източника на замърсяванията", заяви зам.-кметът на Лом Александър Александров.