Обилните валежи през последните дни предизвикаха слухове за златна треска около София. Оказва се, че придошлите води помагат на златотърсачите да намират по-лесно ценния метал. Според стари карти и легенди, останали от римско време, в реките на Витоша има златни находища.
Александър и Мартин са златотърсачи от години. Те търсят „съкровище“ по поречието на Владайската река. Носят лопата, леген и сито за пресяване. Обилните валежи са повишили нивото на реката. По думите им сега шансовете за успех са по-големи.

„Силната вода разрушава по-бързо и по-лесно скалите. По-реално е след силна вода да намериш малко повече злато по цепки, по скалички, по наноси“, каза пред БНТ Александър.

Още след първите промивания се появяват няколко златни люспи. При отмиването на материала те полепват по дъното. Златинките са 19 пъти по-тежки от водата и 7 пъти по-тежки от материала събран от водата. Златотърсачите разказват, че на излет може да извадят около един грам златинки с чистота 22 карата.

Златотърсачите използват исторически източници при търсенето на находища. Разказват, че най-често се взима материал от вътрешната страна на завоите. Търсят пред и зад големи камъни, скалните процепи също са златоносни.

„Бум не знам дали има. Лично аз не намирам нещо по-различно от това, което е било преди. Определено си струва веднага след тези порои да пробват реките доста обстоятелствено“, каза друг златотърсач.

Едни от най-добрите места за златодобив в страната се намират в Северна България. Именно там в края на месец юли в село Копиловци ще се проведе една от най-големите сбирки на златотърсачите.