Крал Хуан Карлос на Испания реши да абдикира, обяви министър-председателят на страната Мариано Рахой. "Негово величество крал Хуан Карлос току-що ме информира за желанието си да се откаже от трона и да започне процес на наследяване. Убеден съм, че това е най-добрият момент за тази промяна", съобщи Рахой, цитиран от световните агенции.
Крал Хуан Карлос, който е на 76, е управлявал от 1975 г. насам. Неговият син принц Фелипе ще поеме трона. За голяма част от царуването си, Хуан Карлос се разглежда като един от най-популярните монарси в света.

В последните години много испанци са загубили доверие в него, най-вече заради съдебните дела срещу дъщеря му и нейния съпруг.  Той добави, че кралят се оттегля по лични причини. За да се случи това, ще има специална промяна в конституцията.

76-годишният Хуан Карлос страдаше от здравословни проблеми през последните години. Карлос се възкачва на престола при смъртта на диктатора Франсиско Франко през ноември 1975 г. Той печели популярност като човека, превел Испания през прехода към демокрация.