Въоръжените сили на Русия започнаха планова проверка на военните части в Западния военен окръг, снабдени с високоточно оръжие с голям обсег, предаде РИА Новости. Според съобщение на руското министерство на отбраната в периода 27 май до 5 Юни се провежда тактическо учение на ракетното съединение и командването и самолети на Далечната авиация на Русия .
В ученията е задействано едно от ракетните съединения в Западния военен окръг, на въоръжение на което се намира оперативно-тактически ракетен комплекс „Искандер-М” и самолети на Далечната авиация, се казва в съобщението.

От пресслужбата поясняват, че в хода на мероприятията ще бъдат отработени въпроси за организацията на комбинираното поразяването със средствата на високоточно оръжие с наземно и въздушно базиране на критично важни обекти на условен противник.

Учението стартира след зачестилите съобщения, че НАТО разполага допълнителни сили и въоръжения в Прибалтийските страни.

ДОСИЕ:

Тактическите самоходни ракетени комплекси "Искандер"  са много подвижни и могат бързо да осигурят тактическа поддръжка на войските по време на война. Тези системи са много по-трудни за засичане и унищожение отколкото фиксираните ракетни установки (силози и други). Освен това самоходните системи се привеждат изключително бързо в бойна готовност и могат да действат независимо от другите войски.

9М72 "Искандер" превъзхожда останалите системи като Р-300 и ОТР-21 по отношение на обсег, точност и огнева мощ. След изстрелване ракетата не следва изцяло балистична траектория и не напуска земната атмосфера. Траекторията се контролира по време на целия полет от компютърни системи.

"Искандер" може да прави резки завои въздуха и да изстрелва противомерки. Бойната глава може да бъде осколъчно-фугасна, касетъчна или противобункерна. Други възможни конфигурации включват мини, термобарична или ядрена бойна глава АА-60 с мощност до 10—50 кт. Минималният обсег е 50 км.