Всеки е чувал вицове за блондинки, свързани с предполагаемата им липса на интелигентност. Но дамите със светъл цвят на косата вече могат да си отдъхнат, тъй като учени опровергаха стереотипа за глупавата блондинка, съобщава британският в. "Дейли Мейл".

Ново изследване установи, че цветът на косата зависи само от една буква от генетичния код. Промяната на една-единствена "буква" от ДНК-то би превърнала брюнетките в блондинки и по никакъв начин няма да се отрази на умствените им способности, считат учените от Станфордския университет в Калифорния.

Изследването доказва, че цветът на косата няма нищо общо с каквато и да било друга черта от характера и опровергава твърдението, че русата коса означава по-ниска интелигентност. "Генетичният механизъм, който контролира русата коса, няма да промени биологията на нито една друга част от тялото", казва ръководителят на изследването професор Дейвид Кингсли.

Изследователите открили също, че генът, който определя русата коса, не е свързан с цвета на очите, което означава, че русата коса и сините очи не са генетично обвързани. Експерименти с мишки показали, че гризачите с "рус" генетичен код се раждат със светла, златисто-кафява козина. Промяната на буквата от генетичния код променя дейността на ген, наречен Kit ligand, за който вече е установено, че е свързан с цвета на косата.

За сравнение в "брюнетната" версия, която има различна буква в ДНК-то, дейността на гена се намалява с 20%. Много други регулаторни елементи, обграждащи гена Kit ligand, може би са разпръснати в ДНК-то, обяснява проф. Кингсли. Генът не само помага за развитието на клетките, произвеждащи пигмент, а има и редица други роли в тялото. Той влияе на поведението на кръвните стволови клетки и на чревните неврони.