На закрито заседание на съвета и след тайно гласуване ВСС реши да отстрани от длъжност членът на ВСС от квотата на прокуратурата Камен Ситнилски, срещу когото е образувано дисциплинарно производство.

Това съобщи председателстващият днешното заседание на ВСС правосъдният министър Зинаида Златанова. Ситнилски е отстранен за срок от 6 месеца.

Изненадващо днес във Висшия съдебен съвет бе внесено предложение Камен Ситнилски да бъде отстранен временно от длъжност, докато приключи дисциплинарното производство срещу него заради разпространените в публичното пространство СРС-та, хвърлящи съмнения върху избора на членовете на ВСС от прокурорската квота. Предложението е внесено от дисциплинарния състав, който трябва да установи дали той е нарушил Етичния кодекс на българските магистрати.

Публикувани извадки от разговори на Ситнилски с магистрати преди изборите за членове на ВСС миналото лято, в които се говори тъкмо за предстоящия вот и подкрепата от и за определени кандидати, се оказаха от автентични СРС по разследване срещу апелативния прокурор на Бургас Емил Христов.

Етичната комисия към ВСС започна проверка по случая и обяви, че има достатъчно данни за образуване на дисциплинарни производства срещу трима от участниците в разговорите – Ситнилски, Христов и окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев. Ситнилски дори бе призован тактично да подаде оставка, за да не се стигне до дисциплинарното му уволнение, но той вече обяви, че няма намерение да се оттегля.

След изслушването на Ситнилски във ВСС, той сам обяви, че е предложил да се направи анонимна анкета сред делегатите и, ако се установи манипулация на изборите, той сам ще се оттегли от ВСС. Ситнилски се обърна специално към всички прокурори от страната, като заяви, че не иска защита за себе си, но очаква магистратите да намерят начин и да кажат, че изборите са били честни.