Филип Златанов е подал оставка като председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, предаде репортер на БГНЕС.

Това каза Кирил Добрев, председател на Временната анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Оставката на Златанов е изпратена до председателя на НС Михаил Миков. В нея няма мотиви и е внесена от неговия адвокат. Oставката е подадена в 12.30 часа днес.

Tефтерчето на Златанов стана известно със скандални записки и инициали на политици с директиви - да се удари, да се забави, да се оправи. Според прокурорите Златанов, който в момента е обвиняем, е отбелязвал директиви за хода на определени преписки.

В показаните страници от тефтера има имена на много лица от обществено-политическия живот, сред които и името на Росен Плевнелиев. Заради скандала Искра Фидосова се отказа от депутатския си мандат и напусна всички ръководни постове в партията. От БСП и ДПС пък обявиха, че комисията за конфликт на интереси е била използвана от бившите управляващи за саморазправа с политически опоненти.

В началото септември депутатите създадоха Временна анкетна комисия за проучване на данни и факти около нарушенията в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).