Шестима чужденци-активисти на "Грийнпийс" са задържани след окупацията на бензиностанцията на "Газпром" край Благоевград.

По-рано днес, в 10.45 часа, десетима активисти на екологичната организация от България, Словения, Австрия, Словакия, Унгария и Румъния щурмуваха търговския обект на руската компания, намиращ се на ГП Е-79, на изхода на Благоевград в посока Симитли. Четирима от тях, все чужденци, се привързаха с вериги за колонките на бензиностанцията, които заключиха с катинари. Двама пък със стълба се покатериха на покрива на обекта и разпънаха транспарант "Газпром вън от Арктика".

Управителят на обекта първоначално извика служителите на СОТ, а след това и полицията. На завързалите се към колонките бе снета самоличността, след като пристигнаха две патрулки и бус с полицаи. Към 11.40 часа пристигна и специализираният автомобил на РС ПБЗН, оборудван със стълби и механични клещи. Акцията по освобождаването на окупирания обект започна в 12.20 часа.

С механични клещи огнеборците разрязаха катинарите и веригите на завързалите се, които след обиск бяха задържани. След това огнеборците се качиха и на покрива на халето над бензиноколонките. Двамата активисти на "Грийнпийс" на покрива, които бяха с каски и челни лампи, се предадоха, след което пожарникарите ги свалиха по стълбата, осигурявайки ги с въже и колани. И тези двамата, след обиск, бяха задържани.

И шестимата задържани са чужденци. Окупацията продължи 2 часа и бе заснета от активисти на "Грийнпийс". "Акцията е срещу компанията, които има намерение да добива нефт от Арктика, както и в знак на солидарност със задържаните ни активисти в Мурманск", каза говорителят на "Грийнпийс" - България Деница Петрова.