Висшият съдебен съвет не успя да избере градски прокурор на София.

За мястото, което доскоро се заемаше от Николай Кокинов, се кандидатираха прокурорът от СГП Ваня Илиева, прокурорът от Софийската районна прокуратура Руси Алексиев и следователят от Следствения отдел на СГП Бойко Атанасов.

Първоначално нито един от кандидатите не успя да събере повече от 5 гласа "за". Ваня Илиева беше подкрепена от 5 членове на ВСС, 7 бяха "против" , 13 гласуваха "въздържал се", 4 подкрепиха Руси Алексиев, 10 бяха "против", 11 - "въздържал се", Бойко Атанасов беше подкрепен от 3 членове на ВСС, 14 бяха "против", 8 гласуваха "въздържал се".

Така се стигна до балотаж между прокурорите Ваня Илиева и Руси Алексиев. При второто гласуване "за" прокурор Илиева гласуваха 4 члена на ВСС, 7 бяха "против", 14 се въздържаха. Прокурор Алексиев също беше подкрепен от 4 членове на ВСС, 11 бяха "против", 10 се въздържаха. Заради днешния вот ще се наложи да бъде обявена нова процедура за избор на градски прокурор.

Преди вота главният прокурор Сотир Цацаров призова да се гласува по съвест. Той коментира всяка една от кандидатурите. "Ваня Илиева е колежка със значителен опит в прокурорската работа, като цяло тя е била и е наблюдаващ прокурор по ред дела от фактическа и правна сложност, тя познава изключително добре колектива на СГП, познава действителните проблеми на прокуратурата. Налице е ясна визия за необходимите промени. Недостатък на кандидатурата е липсата на административен опит", заяви Цацаров.

"Руси Алексиев има добре структурирана концепция, написана с практическа ориентация. Прави впечатление и фактът, че колегата доста добре познава стъпките от плана за действие за следващите 18 месеца и концепцията е свързана с плана.

Това, което трябва да се отчете е, че той не е част от колектива на СГП и не познава работната среда в СГП, това е сериозен проблем. Бойко Атанасов е изключително откровен, някои от нещата в концепцията му може да са спорни, при него най-много си личи липсата на опит в управлението, той не познава колектива на СГП", добави той.