Утре предстои гласуване по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ за политиката за инвестиционно проектиране и от тяхната ПГ вече не могат да внасят вот по същата тема. Това те могат да направят след шест месеца.

Тази теза изрази лидерът на Коалиция за България и БСП Сергей Станишев като реакция на внесения повторно вот на недоверие.

Очаквам председателят на НС г-н Миков да насрочи разискване по исканата му оставка от ГЕРБ, но очаквам и този път депутатите на Борисов да не участват в дебата по собственото си искане, защото те едно говорят, а друго правят, заяви Станишев.

Като гледам поведението на Борисов ме хваща страх как е била управлявана държавата, а той самият действа на базата на лични желания и емоции. Г-н Борисов продължава да се изживява като господар на държавата, а днес видяхме колко нелепо беше поведението на ГЕРБ при очевиден кворум от 207 народни представители, смята още лидерът на БСП.

Видяхме и как правителството на Орешарски и двете партии, които го подкрепят имат много ясни аргументи срещу мотивите на вота на недоверие. Г-н Орешарски направи много силно изявление, което показва как правителството работи за една стабилна държава, която решава проблемите на отделните сектори, в т.ч. на строителния. И изброи кои са те- за създаване на ред в строителния контрол, на кадастралните планове на страната, които са изключително изостанали, през последните 4 години.

Нищо не е направено по отношение и на различни процедури, които ще направят работата в този бранш много по-прозрачна и конкурентна като среда. Видяхме, че ГЕРБ избягаха от дебат по темата, която те поискаха, обобщи Станишев.

На въпрос дали очаква утре да има кворум в НС при гласуването на вота на недоверие към кабинета Станишев каза, че гласуването е 24 ч. след дебата и утре в 9 ч. ще видим това дали ще стане. Той лично би оценил поведението на ГЕРБ, ако не се регистрират утре, като подкрепа за председателя на НС Михаил Миков по повод поисканата му оставка днес.