Мъж оцеля по чудо, след като прекара две седмици във водите на река Янтра със счупен крак. На 10 септември Иван Ганчев, който е родом от село Горско Косово, тръгнал с автобус за Велико Търново, където трябвало да се консултира с адвокат за продажбата на наследствени ниви. Юристa го нямало и мъжът тръгнал да се прибира обратно за село с влака. За да спести някой лев обаче, вместо да хване автобус до жп гарата в Горна Оряховица, той решил да върви дотам пеш, следвайки жп линията. Докато преминавал през река Янтра край великотърновското село Самоводене, Иван се спънал и паднал в средата на реката, като счупил левия си крак. Ганчев няколко пъти опитал да се измъкне на брега, но болката била ужасна и всеки път

падал обратно във водата

След като прекарал няколко денонощия буден в средата на реката, накрая възрастният мъж успял да се добере на плиткото до брега, където водата била до колене. За повече обаче нямал сили. Две седмици Иван останал край брега на Янтра. Вода за пиене и миене имал в изобилие. През цялото това време той не сложил и трохичка хляб в устата си.
В понеделник около 18 ч местен рибар, прибирайки се от улов, чул откъм реката

нечовешки вой и стенания

Изплашен, той отишъл при кмета на Самоводене Николай Милаковски. “Кмете, в реката нещо вие като чакал. Прилича на човек”, запъхтян едва издумал рибарят. Кметът лично отишъл да види какво става. На метър-два от брега на реката лежал мъж, излязъл като че ли от джунглата ­ рошав, брадясал, с изпито лице и обезумели очи. Мъжът едва успял да продума, че е със счупен крак, от 14 дни не е хапвал нищо и едва се държи на краката си. Кметът Милаковски се обадил на тел. 112 и докато чакал медицинския екип, купил закуска на пострадалия.

Пристигналите лекари не му позволили да нахрани болния, тъй като е гладувал дълго време и не трябвало да му се дава храна наведнъж. Пред лекарите и полицаите Иван Ганчев обяснил, че е от сухиндолските села, но нямал близки и семейство, затова и никой не забелязал изчезването му и не го обявил за издирване. Възрастният мъж така и не могъл да обясни защо след като в джоба му имало 60 лв. за адвокатския хонорар, не хванал автобус от Велико Търново за Горна Оряховица, а решил да върви пеш над 5-6 км през горите и пущинаците. По думите на кмета на Самоводене Николай Милаковски мъжът бил изваден от реката от пожарникари, бил настанен в линейката и откаран в болница.

Не го приели в болница, защото не бил осигурен

Жители на Самоводене изразиха вчера съмнението си, че не е изключено, тъй като мъжът е бил бездомник и вероятно не е бил здравно осигурен, той да е откаран в болницата, кракът му да е гипсиран и той да е изписан, без въобще да е вписан в медицинските журнали. Тъй като ако е бъдел приет за лечение като здравно неосигурен, болницата във Велико Търново трябвало да поеме това лечение за своя сметка. От спешното отделение на болницата категорично отхвърлиха такава възможност.

Изчезна след като го спасиха

Ден след като бездомникът Иван Ганчев беше спасен от удавяне и гладна смърт, се оказа, че той е изчезнал мистериозно. Кметът на Самоводене обясни, че в разговора по спешния телефон изрично е поискал да бъде изпратена линейка от Областната болница във Велико Търново. Дошлата на реката линейка действително била от търновската болница, с фелдшер и медицинска сестра.

След като прегледал пострадалия, фелдшерът казал, че кракът му е счупен на две места и се нуждае от болнично лечение. От спешното отделение на търновската болница вчера обаче след щателна проверка по медицинските си журнали казаха, че на 23 септември при тях въобще не е постъпвал пациент на име Иван Ганчев, и предположиха, че той може да е в съседната болница в Горна Оряховица. Това е против всякаква логика, тъй като Самоводене е търновска община, а и селският кмет е категоричен, че дошлата линейка е била именно от областната болница.

В болницата в Горна Оряховица пациент на име Иван Ганчев също не е постъпвал. Спешните медици и от двете болници са категорични, че ако пациентът е бил в подобно състояние, отпаднал от глад и със счупен на две места крак, той би трябвало да постъпи на болнично лечение. От отделението по ортопедия в Търново обаче също заявиха, че такова лице при тях не е постъпвало. Така ден след като беше спасен от смърт във водите на Янтра 68-годишният Иван Ганчев изчезна безследно.

Имал две къщи, но живеел като скот

Оживелият като по чудо след дългия престой във водите на Янтра Иван Ганчев е от сухиндолското село Горско Косово. Съселяните му вчера го определиха като самотник, вълк единак и чешит. Нямал семейство и никога не се бил женил. Мъжът имал две наследствени къщи в селото, но не ги бил ремонтирал от години, не се грижел за себе си и “живеел като скот”. Бил с тежък характер и много не обичал да общува със съселяните си. Често се случвало да напусне селото и да се губи с дни, затова и на никого от Горско Косово така и не му направило впечатление, че цели две седмици бай Иван не се мяркал в селото.