Прощаваме се с аристократката на българския театър – голямата българска актриса Таня Масалитинова.

Министерството на културата издаде некролог по повод кончината на забележителната и много обичана актриса, която ни напусна на 92-годишна възраст.

В некролога, издаден от Министерството на културата, се казва:

"С дълбока скръб съобщаваме за загубата на именитата българска актриса Таня Масалитинова /1921-2014/.

Напусна ни един великолепен артист и прекрасен човек, отдал безрезервно талант, усърдие и вдъхновение на сценичното изкуство. Тя дари на признателната публика незабравими мигове със забележително присъствие в незабравими спектакли и с одухотворените си интерпретации на десетки роли от шедьоврите на световната и българска театрална класика. Ще я запомним като аристократката на българския театър, на който тя всеотдайно и с цялото си сърце и душа посвети повече от шест десетилетия от живота си.

Полученото признание за висотата на нейното майсторство са дългогодишните й успехи. Нейният голям талант остави дълбока следа в развитието на родното театрално изкуство, тя, безспорно, е една цяла епоха в българския театър. Ще я помним и с изиграните от нея десетки забележителни роли в Народния театър "Иван Вазов", на който тя посвети половин век и се превърна в един от стожерите на академичната ни трупа. Разбира се, винаги ще помним и знаменитото представление "Театър, любов моя" в "Театър 199" от Валери Петров в режисурата на Младен Киселов, в което легендите и приятелки Таня Масалитинова и Славка Славова играеха години наред пред възторжена публика. Освен на театралната сцена, Таня Масалитинова има изключителни роли и в родното ни кино – ленти шедьоври като "Рицар без броня" и "Сбогом, приятели!" отдавна са в заели заслужено място в неговия "Златен фонд".

Културната ни общественост отдава заслужена почит, уважение и признателност към нейния изключителен принос за развитието на българското изкуство и култура".

Поклон пред светлата й памет!