Дишането е тайната на творческото ми дълголетие. Това каза световноизвестната оперна прима Монсерат Кабайе, която вече е в България за дългоочаквания си концерт в петък вечер.

"Ако дишаш правилно на младини, ще станеш на 80 години и пак ще дишаш добре. Да не забравяме, че дишането е това, което отвежда кислорода до мозъка ни. Ако дишането не пренасяше толкова кислород в мозъка ми, нямаше да мога да говоря така ясно, спокойно с вас", пошегува се Кабайе.

Тя пристигна на пресконференцията в инвалидна количка и обясни, че паднала по стълби по време на свой майсторски клас в Сарагоса, като наранила ръката си и счупила коленната си става. "За щастие гласът ми не е пострадал", допълни тя. Инцидентът явно не се беше отразил и на духа на оперната прима, защото тя отговаряше с много хумор на всеки зададен й въпрос и не спираше да дарява присъстващите със звънкия си смях. Заради инцидента Кабайе за първи път няма да може да посети испанското посолство в страна, в която гостува.

Звездата на световната опера разказа за унгарската си учителка за музика, която я научила да диша правилно. Спомни си и за родителите си, които я направили човека, който е в момента. "Родена съм в Барселона. Баща ми беше от Тарагона, а майка ми – от Валенсия. Първите си уроци в живота получих от майка ми и баща ми. Майка ми беше много решителен и духовно извисен човек. Тя ме научи какво трябва и какво не трябва да правя, кое е добро и кое лошо", разказа Кабайе.

Тя сподели, че е имало години в детството й, когато семейството нямало никакви пари и дори останало без дом, поради което трябвало да живее в паркове и градинки и да се храни с каквото намери. "Но баща ни казваше, че ако не живеехме в парка, нямаше да видим пукването на зората, изгрева на слънцето, песента на първите птички. А когато валеше дъжд, ни казваше да не се страхуваме от него, защото той ще ни помогне да пораснем. Майка ми и баща ми възпитаха мен и брат ми да бъдем добри и да водим позитивен начин на живот", разказа оперната прима.

Запитана за постоянните сравнения с една от най-великите оперни певици на всички времена Мария Калас, Кабайе призна, че няма втора Калас и втора Рената Тебалди. "Има добри певици, но те не са достигнали тяхното ниво. Анна Нетребко например е прекрасна, но не е втората Тебалди", категорична е оперната звезда. Тя смята, че всеки, който е решил да се посвети на музиката, трябва да е готов да учи непрекъснато, да полага усилия, да се усъвършенства.

Монсерат Кабайе ще пее на една сцена с дъщеря си Монсерат Марти, която сподели, че са подготвили богата програма, обхващаща различни епохи от музиката. "Включихме оперни творби, но, разбира се, ще има и испанска музика. Надяваме се програмата да се хареса на всички и да им доставим удоволствие", каза Монсерат Марти. Тя допълни, че са изнесли същата програма и на концерта си в Армения и тя много се е харесала на публиката. Дъщерята на оперната прима сподели, че има търкания с майка си, които са обичайни между майка и дъщеря.

"Пеенето заедно ни сближи допълнително. Тя е постигнала толкова много неща в музиката, но не можеше да прекарва много време с децата си. Това че имаме възможност да пеем заедно е нещо като нова среща между нас. Чрез нейния глас ние винаги сме имали връзка помежду си", сподели Монсерат Марти. Тя смята, че майка й е родена, за да прави другите хора щастливи и допълни, че е истинско щастие да живее до човек като нея.

Организаторите на пресконференцията от БНР бяха подготвили специална изненада за Монсерат Кабайе – момичето, което на концерта й през 2000 г. се качило на сцената и й подарило пръстенчето си. Порасналата вече дама отново беше в залата, но този път подари на развълнуваната оперна прима букет цветя. Генералният директор на БНР Радослав Янкулов подари на Монсерат Кабайе и на дъщеря й пафти и награди оперната прима със специалната награда на радиото – статуетката "Сирак Скитник".