Поредният роман за прочутия британски агент Джеймс Бонд - "Соло", пое от Лондон за световната си премиера, която ще се състои на 26 септември. Автор е шотландският писател Уилям Бойд.

В лъскавия хотел "Дорчестър" в британската столица Бойд обясни, че "Соло" е кулминация в неговия творчески път и продължаващата му цял живот страст и преклонение към оригиналните романи на Иън Флеминг за агент 007. От хотела екземпляри от книгата бяха транспортирани директно до летище Хийтроу, откъдето ще отлетят за Амстердам, Кейптаун, Делхи, Единбург, Лос Анджелис и Сидни, където утре ще бъде представен романът.

"Винаги толкова много съм се интересувал от човека Флеминг, до такава степен, че не се въздържах и го включих като образ в един от романите си през 2002 г. - Any Human Heart", каза Бойд. За да се подготви за "Соло", писателят струпал в къщата си всички романи на Флеминг за прочутия агент по хронологичен ред и ги изчел с молив в ръка и бележник.

Главният герой на "Соло" излиза от клишето, наложило се през последните години най-вече от холивудските продукции. Този път Джеймс Бонд е един агент-ветеран, захванал се със самотна мисия в измислената западно африканска държава Занзарим. Действието се разиграва през 1969 г. Естествено, 007 трябва "просто" да сложи край на гражданската война в Занзарим. Междувременно мисията му го забърква в сложна интрига, която го отвежда до различни точки по света. Преди, обаче, да опакова багажа си, Бонд си подарява една зашеметяваща нощ с красива жена. Къде? Естествено, в хотел "Дорчестър" в Лондон.

Бойд каза в сряда пред репортери в Лондон, че романтичните преживявания на Джеймс Бонд са го карали като ученик да стои с широко отворени очи: "Може би бях прекалено малък тогава, за да чета тези книги. Спомням си как четох "От Русия с любов" в малките класове на училището в Северна Шотландия – четяхме я поред след като загасяха лампите, беше си нещо като тръпка от нещо незаконно и непозволено".

Бойд е последният засега голям писател, който пише роман за Джеймс Бонд. Последните два бяха дело на Себастиан Фолкс /Devil May Care", 2008/ и Джефри Дийвър /Carte Blanche, 2011/.

Преди 60 г. на бял свят се появи първият роман за Джеймс Бонд – Казино Роял, припомня АФП. Флеминг, който през Втората световна война е работил в британските тайни служби, е написал общо 11 романа за агент 007. Той почина през 1964 г