Треньорът на „Телеорман“ Александрия Мъдълин Пиперя сподели впечатленията си от срещите с актуалния шампион и носител на Купата на България „Дунав 8806“. Двата отбора си размениха по една победа в Румъния, а в понеделник и вторник това се случи и в Русе.
Според Мъдълин Пиперя румънският шампионат е по-силен от родната Национална баскетболна лига. „В нашият баскетболен елит при жените играят повече отбори – 14. От тях в борбата за първите 8, даващи право за участие в плейофите, много активни са поне 11. Освен това ние можем да картотекираме до 6 чуждестранни състезателки, а доколкото разбрах при вас тази бройка е много по-ограничена“, коментира специалистът. Той добави, че ще очаква четирите американки в неговия състав да спомогнат за по-добро класиране на „Телеорман“ през тазгодишната кампания.
Той уточни, че първенството в северната ни съседка започва по-рано от българското – на 5 октомври. Първите официални срещи в Румъния дори са изиграни, като част от турнира за Купата на страната. Тимът от Александрия почива в първия кръг на надпреварата и планира дори още контроли с друг български отбор - „Монтана“.
Мъдълин Пиперя не пропусна да спомене и фактът, че три клуба ще представят Румъния в европейските клубни турнир по баскетбол при жените. Отборите на Арад и Алба Иулиа ще играят за Купата на Централна Европа. „Сфънту Георге“, който русенци ще могат да видят отново в надпреварата за Купа „Русчук“ от 27 до 29 септември, пък също като „дунавки“ ще участва в Еврокупата на ФИБА.
В тази връзка треньорът на „Телеорман“ отбеляза, че е впечатлен от работата на Георги Божков в Русе. „Имате много добър треньор и добър отбор. За участието ви в турнира за Еврокупата на ФИБА обаче смятам, че ще ви е нужна по-дълга скамейка“, заяви Мъдълин Пиперя.