Мадона дава начало на посветената си на артистичната свобода глобална инициатива Art For Freedom със 17-минутен черно-бял филм, който се появи на официалния й профил в YouTube и е качен за свободен даунлоуд в BitTorrent.

Засега не е известно по какъв начин проектът ще се развие, но според официалния си сайт той съвсем няма да се ограничи до онлайн пространството, а сред основните му цели ще бъде всеки да отговори на въпроса "Какво е свободата за мен". В късометражната продукция поп звездата заявява защо това е нужно.

"Отдавна искам да започна революция, но никой не ме взима насериозно. Но сигурно, ако бях чернокожа, щяхте да ме вземете насериозно. Ако имах граната в ръката си, дали щяхте да ме вземете насериозно? Има твърде много красота, която е пропиляна, твърде много талант, който остава незабелязан, твърде много креативност, която е застисната между колелата на корпоративния свят и разбиранията за това какво се котира. Време е да се събудим, преди да стане твърде късно", казва Мадона във филма, режисиран от нея и фотографа Стивън Клейн, работил с изпълнителката по прожекциите на турнетата й през 2004, 2006 и 2008 г. Той е също така режисьорът на клипа на Alejandro на Лейди Гага.

Певицата вече има опит зад камерата с пълнометражния си дебют W.E. от 2012 г., а в настоящия филм тя е изпратена в затвора, където символно останалите "затворници" изразяват себе си чрез хореографията си. Освен призиви за събуждане и осъждане на нетолерантността в обществото във видеото тя също така се критикува, че не е заела позиция по-рано.

"Всички живеем в затвор по един или друг начин. Но има надежда и начин за бягство", пише певицата на профила си в Instagram при споделянето на един от кадрите от филма, копродуциран от сп. "Вайс". За YouTube канала на изданието тя също така прави 40-минутно интервю, в което конкретизира целите си и защо е толкова афектирана от духа на времената. В разговора тя се връща към началото на кариерата си и как многократно е правила компромиси, за да се хареса на широката публика, и колко ненужно е било това всъщност.

Проектът е отчасти вдъхновен от критиките към концертите й в Русия, който съвпадна с приемането на закона против "пропагандата на хомосексуалността". На шоуто й в Санкт Петербург пък има 71 задържани зрители заради "прояви", свързани с хомосексуалността. "Налудничаво е, че можеш да влезеш в затвора заради любовта си към някого", казва тя в интервюто за "Вайс" и си спомня случай, в който фенове в Киев й обясняват, че "предишния президент на Украйна е в затвора, защото настоящият не го харесва". Мадона също така засяга казуса с Pussy Riot, който през последните дни отново е актуален заради гладната стачка на Надежда Толоконникова, една от осъдените членки на пънк групата. "Това може да не е комунистическа Русия, но е една страшна Русия."

Впечатленията на Мадона са базирани и на собствената й публика, особено в САЩ, в която тя не вижда достатъчно социална ангажираност и е приела твърде много неща за даденост.