Цените през месец май на 2014 г. са били с 10% надолу за разлика от същия период през 2013 г. Според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата пазарът бележи сериозно намаление в стойността на плодовете и зеленчуците. Доматите и краставиците са вървели с около 30 на сто по-евтино, отколкото през същия сезон на миналата година. В това число влизат както родната стока, така и вносната продукция.

Подобно намаление се наблюдава и в цената на картофите, зелето, морковите и зелените салати. Поскъпване бележат само бананите ( с 3 на сто ), ябълките и бананите ( и двете с до 16 на сто).

Цените на млечните продукти също са по-ниски в сравнение с тези през 2013 г. Кравето масло се търгува с 3% по-евтино, а кашкавала и сиренето – с близо 1%. Поевтиняване на месечна база има и на яйцата – с над 5 на сто.

Увеличение бележи месото и зрелия фасул. Цената на свинското се е покачила с 2,4 %, а на пилешкото – с 1 %. Бобът пък се търгува с цели 40 на сто по-скъпо на годишна база.

Заедно с това, стойността и на други стоки у нас е значително ниска, в сравнение с тази в останалите европейски страни. Кафето и бирата в България излизат най-тънко за разлика от другите държави на Стария континент.