Разпитът на Богомил Манчев е отложен. След като бъдат анализирани събраните документи в хода на операцията от миналия петък, ще му бъде пусната нова призовка с нова дата, обясни говорителят на СГП Зорница Таскова. Богомил Манчев ще бъде разпитан, но след като бъдат анализирани документите.

Собственикът на "Риск инженеринг" и председател на "Булатом" Богомил Манчев днес трябваше да даде обяснения по разследването за длъжностно присвояване в особено големи размери и за умишлена безстопанственост. В момента той е разследван във връзка с консултанските договори за спрения проект АЕЦ "Белене", за който министрите Делян Добрев от кабинета на Бойко Борисов и Асен Василев от назначения от Росен Плевнелиев служебен кабинет с премиер Марин Райков са продължавали да плащат. Сумите са по 950 000 евро за консултации. За целия период са платени над 13 млн. лева.

На 20 септември служители на ДАНС обискираха офисите на Манчев и иззеха документи за компанията "Уорли парсънс", която е консултант по проекта. Обиски бяха извършени в 17 обекта на територията на столицата, Перник, Козлодуй и Белене. Разследването по случая е започнало на 9 август от Софийската градска прокуратура и се отнася за около 18 млн. евро. Часове след акцията от ДАНС е постъпила оперативна информация, че част от документите се унищожават или се укриват. Самият Манчев е призован чрез съпругата си, обяснили разследващите. Бизнесменът съобщи, че няма договор с НЕК, а "Риск инженеринг" е само подизпълнител на "Уорли парсънс".