След повече от 80 години, откакто е напуснала училище, жителка на американския щат Айова получи диплома за средно образование, съобщава местният информационен сайт WCF Courier .

Одри Крабтрий, която сега е 99-годишна, напуснала училище през 1932 г. - последната година от обучението си, поради продължителни отсъствия. Както отбелязва сайтът, тези отсъствия били по уважителни причини – получила травма при плуване и не можела да ходи на училище. Освен това трябвало да се грижи за болната си баба. Крабтрий трябвало да се върне в училище през есента, но предпочита да се омъжи, а после да се грижи за двете си деца. През 1957 г. семейството купило цветарски магазин, а два месеца по-късно съпругът й починал и тя в продължение на 28 години управлява сама магазина "Цветя от Одри".

Надживяла още двама съпрузи, сега тя има петима внуци и четирима правнуци. "Съжаляваше само за едно нещо - че не е получил диплома за средно образование", казва една от внучките й - Шели Хофман. Именно Шели през юли се обърнала към училището с молба да издадат свидетелство за завършено образование на баба й.

В понеделник Крабтрий получи дългоочакваното свидетелство. "Опитът й в бизнеса ни дава основание да мислим, че тя го заслужава", каза представител на училището.

"Сега се чувствам доста по-умна", казва 99-годишната "випускница" на церемонията в училището в град Ватерло. "Не бих посъветвал никого да изоставя учението си", добави тя.