Придошлата река Янтра събра на среднощно заседание кмета на старта столица Даниел Панов и кризисния щаб. За няколко часа квартали по поречието на реката и църквата "Св. 40 мъченици" се оказаха застрашени от високото ниво на водите. От няколко часа то спада и опасност от преливане няма. През нощта водата е заляла само каменните стълби и външната врата на църквата.

За оперативно решаване на възникналите проблеми от високите водни нива на реките след обилните валежи от дъжд кметът на община Велико Търново Даниел Панов е свикал в 3,00 ч. на спешно заседание Общински кризисен щаб. Всички институции са предприели необходимите мерки за защита на населението и предотвратяване на щети. Били са разположени постове на местата, където е било необходимо наблюдение на критичните за преливане участъци. Представители на полиция, противопожарни служби, „Енерго про" и НВУ са били мобилизирани, ако се наложи евакуация на граждани в застрашени райони. Осигурено е било и медицинско обслужване, както и места за настаняване.

След 03.00 ч. нивото на река Янтра при църква „Св. 40 мъченици" е била 8,6 м при критично ниво от 8,00 м. След 05.00 ч. нивото на реката започва да спада постепенно и при същата точка нивото и е 6,2 м и продължава да спада. Според метеорологичните прогнози валежите на дъжд ще спрат около 11 ч. и се очаква нивото на река Янтра да продължи да спада.

Противопожарна служба извършва отводняване на мазета на къщи на ул. „Григорий Цамблак", отводняване на мазета и гаражи на ул. „Йоасаф Бдински". Църквата „Св. 40 мъченици" не е наводнена, въпреки че водното ниво на реката е достигнало до стената на храма. Продължават дейностите по отводняване на пътя за село Шемшево. При повишаване водното ниво на река Янтра са намокрени леко няколко къщи на улица Крайбрежна. Наводнени са дворове в село Леденик. От високите придошли води е залят мостът между селата Леденник и Шемшево. Жителите на няколко къщи на ул. „Константин Костенечки" са били предупредени лично от кмета за високите и покачващи се води на река Янтра около 01.00 часа след полунощ. Пo това време нивото на рака Янтра се е повишило до критични за преливане нива при най-ниските точки по поречието.

След 5.00 ч. е констатирано постепенно спадане на водните нива на реките, съобщиха от общината. Сле 8.00 ч. Янтра е спаднала за около час с 30 см, в последствие с 60 см. Спадането на речното ниво продължава и в момента. Въпреки това по разпореждане на Кмета на Община Велико Търново Даниел Панов реките на територията на общината остават под постоянно наблюдение. Разположени са постове на най-ниските критични точки за преливане на реките. Запазва се и схемата за оповестяване от страна на кметовете на населени места и кметските наместници при високи водни нива на реките.