България върви към силен растеж идната година благодарение на политики, ориентирани към заетостта, въпреки трудната политическа ситуация заради продължаващите с месеци улични протести срещу оглавяваното от социалистите правителство, заяви българският финансов министър Петър Чобанов.

Той съобщи на инвестиционен форум, организиран от Ройтерс в София, че не вижда "политическа криза" в страната на фона на успокояването на уличните протести след обсадата на парламента през юли. "Политическата среда е доста трудна, но тя ни помага да бъдем по-съсредоточени и наистина да представяме реформи и мерки, които да помогнат за връщането на растежа", заяви 37-годишният технократ.

"Скоро ще видим резултатите от тези мерки от гледна точка на подобряване на бизнес средата", допълни Чобанов. Протестите се успокоиха, но социологически изследвания показаха, че половината българи смятат, че кабинетът трябва да подаде оставка през май, отбелязва Ройтерс. "Ние имаме правителство. То достигна своите 100 дни. Продължаваме нашата стратегия...Протестите и улицата са също важни, за да бъдем прозрачни и да даваме всичко от себе си за осъществяването на реформите", заяви Чобанов.

Той съобщи, че общественото недоволство вече се е отразило на икономическия растеж, като според прогнозите той ще бъде едва 0,6% тази година заради слабите инвестиции, но се очаква да достигне 2% през 2014 г.

Икономисти смятат, че политическата нестабилност е накарала българите да харчат по-малко и да спестяват повече. Те не са толкова оптимистично настроени за растежа, тъй като политическата нестабилност отблъсква инвеститорите и предупредиха, че популистките политики като намаляването на цената на тока с 5% от август могат да дадат нежелани резултати.

Чобанов заяви, че правителството ще се стреми да понижи фискалния дефицит идната година до 1,8-2% от БВП спрямо 2% тази година и България може да поиска до 400 милиона евро (540 милиона долара) под формата на заем или еврооблигации по-късно тази година. Освен това България ще трябва да стъпи на световните пазари догодина заради настъпващия падеж на ценни книжа в размер на 1,1 милиарда долара през януари 2015 г. и Чобанов съобщи, че министерството му ще започне да наблюдава внимателно пазарите от началото на 2014 г.

С държавен дълг от 17% от БВП България ще продължи да бъде с един от най-ниските фискални дефицити сред 28-те държави-членки на ЕС и е една от страните с най-нисък дълг. Преди време правителството ревизира към повишение тазгодишната си фискална цел до 2,0% от БВП спрямо 1,3%, за да стимулира икономиката и да помогне на нуждаещите се, преодолявайки ветото на президента и въпреки протестите срещу вземането на нов дълг.

Черноморската страна трябва да се придържа към нисък фискален дефицит, за да защити валутния борд, тъй като той работи въз осова на режим, който не позволява на централната банка да определя лихвени проценти, превръщайки фискалната политика в основния инструмент за влияние върху икономиката, отбелязва Ройтерс.