За последното денонощие най-много дъжд се е изсипал в Шумен – 128 литра на квадратен метър, съобщиха от НИМХ.

126 л/кв. м дъжд са паднали в Русе, във Велико Търново – 83 л/кв. м, в Бургас – 75 л/кв. м. Към 12 ч. температурите в страната са относително ниски - 13 градуса е във Велико Търново и Разград, 16 градуса е в Русе, Пазарджик, Пловдив. В София температурата е 13 градуса. Над Западна България вече се изясни, все още продължава да вали в Централна и Източна България.

Най-тежко през изминалото денонощие беше положението във Велико Търново и Габрово. Там са събрани кризисните щабове, като към момента ситуацията е под контрол. Това заяви директорът на ПБЗН главен комисар Николай Николов. През цялата нощ нивото на река Янтра се е покачвало в района на Велико Търново, наводнени са дворове. Рано сутринта нивото на водата е започнало да спада. Свикан е кризисен щаб в старата столица, който следи нивото на реките в областта.

Наводнени са десетки къщи, но няма пострадали. Като цяло щетите са в селскостопански дворове, наводнена е и селскостопанска техника. В търговищкото село Априлци е прелял язовирът, но няма опасност за населението. За предстоящите 10 дни, в които се прогнозира да има обилни валежи и градушки, Николов каза, че има създадена организация за реагиране при бедствия и аварии.

От тази сутрин се извършва контролирано изпускане на най-големия язовир в област Разград - Бели Лом. Водоемът е с капацитет 25 500 000 куб.м, целта е да се задържи на 52% от обема си.