„И да прелее някой язовир, няма да създаде опасност за живеещите наблизо хора. Като цяло няма опасност от преливане на язовирите от национално значение". Това коментира земеделският министър Димитър Греков пред Дарик. По думите му метеорологичната обстановка е сложна, но от валежите имало и позитиви - както за земеделието, така и за запасите от вода.
„Предприети са всички мерки за обезопасяването на обектите. Както и за земеделската земя, която се намира между дигите, където обикновено водата излиза от коритата на реките - взети са мерки, за да се отводняват и тези площи", обясни той.

Греков добави, че в последните 4-5 години у нас не е имало такава сложна метеорологична обстановка.

„Само в последната седмица са използвани толкова градоносни ракети, колкото за цялата минала година", каза още министърът.

Той добави, че в цял свят застрахователите се грижат за щетите и обезпечаването на земеделските култури, а в България изцяло държавата поема тази отговорност и бърка дълбоко в джоба си, за да плати тези средства.

„В никакъв случай не е застрашена цялата реколта в никой случай, но дъждовете вредят, част от посевите са полегнали, но това не значи, че реколтата ще е лоша. Остава още време до прибирането й, но се надяваме да я предпазим", допълни Греков.

Според него не се очаква поскъпване на хляба: „Има достатъчно засети с пшеница площи, важното е да се прибере. Хлябът няма да поскъпне за българските граждани".