Поройните дъждове и градушки ще продължат още десет дни, прогнозираха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Агенцията за борба с градушките обаче разполага с ракети за разбиване на градоносните облаци над нивите само за около седмица. Ракетите са привършили още в края на миналата седмица, а за да закърпи положението ведомството е взело ракети от фирма-производител с уговорката да ги плати по-късно, заяви пред "Труд" шефът Николай Николов. В четвъртък МС отпусна 2,5 млн. лв., с които ще се платят взетите в аванс ракети. Николов посочи, че служителите му пазят от градушки само една трета от обработваемата земеделска земя или около 17,3 млн. декара.

Ледени късове с големината на юмрук потрошиха десетки коли и керемиди по покривите на къщите в Провадия в четвъртък привечер. Градушката ударила и пет съседни селища. Изпочупила стъклата на провадийската оранжерия. Отнесен бе асфалтът по част от трасето между селата Петров дол и Габърница. Протекоха покривите на две забавачки.

Невиждана градушка изпотроши стъкла на коли, керемиди на покриви и унищожи реколта и в община Омуртаг. От Церовище съобщиха, че ледените късове са били като малък юмрук, оприличавайки ги с големината на две яйца. 16 коли са със строшени предни стъкла. В селото, в което живеят над 600 души, нямало незасегната къща, съобщи кметът Муса Дурльов. В Падарино освен къщи, са помлени овощни градини и земеделската продукция. Има унищожени градини и в Шуменско. Огледът на щетите в петък бе затруднен заради интензивния дъжд. Стопаните на повредените покриви се чудеха как да събират водата, за да не повреди покъщнината им.

През следващите денонощия се очаква и повишение на водите в реките от цялата страна. По-съществени повишения ще има в поречията на Искър, Вит, Осъм и Янтра.