Депутатите от ГЕРБ провалиха днешното заседание на парламента. Нито един от хората на Бойко Борисов не се регистрира за участие във внесения от тях вот на недоверие срещу кабинета.

След като на два пъти провалиха заседанието, Борисов заобиколен от депутатите си излезе от пленарната зала и триумфално обясни, че е "спечелил вота". На четири пъти зададения въпрос от журналистите "дали и утре ще проваля работата на парламента" той не даде отговор. За сметка на това той отново повтори, че НС е "бил заложник на Атака и че поради тази причина правителството трябвало да подаде оставка".

Всички управляващи ги няма, цялата партия ГЕРБ е вътре в парламента, аз няма да нося БСП, ДПС и "Атака" на гръб, каза Борисов на висок глас в кулоарите на НС. Не само "Атака", а и БСП, и ДПС си провалят правителството, няма ги в залата, те не могат да си осигурят кворум, те самите не си подкрепят правителството, занарежда той.

Според него самият факт, че те не могат да се съберат и да си защитят правителството е пълен успех на вота на недоверие. Като добави, че това правителство е заложник на "Атака". Заради БСП, ДПС и "Атака" има абсолютно нелегитимно избран председател - г-н Миков. Напомням, че първата политическа сила в България е ГЕРБ. За първи път в историята ние побеждаваме два пъти на избори. Сега те отново идват и разчитат на нас да им правим кворум – не, няма да ви правим кворум, коментира още Борисов.

Вотът на недоверие успя, подчерта той. Това е победа на всички демократични сили, които имат възможност да видят, че това правителство се крепи на "Атака". "Аз съм победител днес. Няма заседание на парламента, което да защити това пагубно за България правителство", каза Борисов. Пламен Орешарски трябва да подаде оставка, смята той. Лидерът на ГЕРБ каза, че не може да си обясни липсата на "Атака" в пленарна зала. И продължи: сутринта слушах една госпожа от "Атака", която защитаваше това министерство /на инвестиционното проектиране - бел.р./, което още никой не знае за какво е, за какво се харчат пари, за какво работи, дали работи изобщо.

"Осигуряването на кворум е задължение на мнозинството. Когато се гласува правителство или се избира председател на парламент, се изискват 121 депутати. Ние бяхме "против". Тези, които са подкрепили това правителство, да бъдат любезни да дойдат да си осигурят кворум", каза той. И продължи с въпросите - защо ги няма другите на работа, къде са, тях ги е яд в момента.