От тази сутрин се извършва технологично контролирано изпускане и на най-големия язовир в област Разград "Бели Лом" – съобщи заместник-областният управител Иван Борисов.

Водоемът е с капацитет 25 500 000 куб.м., целта е да се задържи на 52% от обема си, в момента e на точно това ниво.

Наблюдават се и останалите 8 потенциално опасни язовири в региона – увери Борисов. За последното денонощие валежите в Разградско са 58-60 л./кв.м., очаква се да спрат в понеделник.

Вчера около обяд е имало сигнал за опасност от наводнение на село Пчелина, което не намира в близост до границата с Шуменска област. Поводът е бил прелял водоем в Шуменско, водите от него тръгнали по дере, което води към Пчелина, но попили в земята по пътя и не се е създала реална опасност за населението – обясни Борисов.

Той уточни, че засега единствените последствия от дъждовете са три наводнени мазета в Цар Калоян. В момента те се отводняват от служители на Пожарната служба. Водата обаче не е от река Хлебаровска, която е в нормалните си нива, а от водосбор от съседни улици

От Аварийно-спасителния отряд съобщиха, че през последното денонощие са отстранили три паднали дървета на пътищата в региона, отводнявали са в село Трапище.