- Г-н Ул, след изненадващата осъдителна присъда от 4 г. затвор за бившия вътрешен министър Цветан Цветанов вие обявихте, че върху съда е оказан натиск. Заплашван ли е съдия Тони Гетов и каква е формата на натиска, за който говорите?

- Първо искам да направя едно ясно разграничение между поведението на прокуратурата и съда. За прокуратурата в България знаем, че определени нейни части се оставиха да бъдат превърнати в инструмент за провеждане на предизборна пропаганда. В този процес става въпрос точно за политическо преследване. Обвиненията бяха публично оповестени дни преди изборите. Към деня на изборите казусът, за който вчера осъдиха г-н Цветанов, е бил вече на 4 години, въпреки това прокуратурата през тези 4 г. не е направила нищо, тя предприе действия заради изборите.

До 17 часа в четвъртък аз имах надеждата, че българският съд няма да се остави да бъде превърнат в инструмент в кампанията за дискредитиране на г-н Цветанов. Затова, както и много други граждани, бях изключително изненадан от тази присъда, чийто размер надхвърли дори поисканото наказание от прокуратурата. Съдията, с треперещи пръсти, прочете присъдата, наистина можеше да се усети под какъв натиск стои той.

- Заплашван ли е бил той и по какъв начин?

- Още преди деня на присъдата аз знаех, че е упражнен натиск върху съдията. Но не ми е известно

как е дошла
заплахата


- чрез телефонно обаждане, чрез личен разговор, каква точно е била заплахата и от кого конкретно е отправена, дали от ръководни кадри от прокуратурата, или от друго място.

Знам обаче със сигурност, че върху съдията е бил упражнен натиск. Като погледне човек семейството на съдията по делото, тогава може да си направи извод по какъв начин е могъл да му бъде оказан натиск.

- Тъй като стана ясно, че вие сте били наясно с оказания натиск по-рано, защо не го обявихте преди четенето на присъдата?

- В моята пледоария аз заявих, че съдът не трябва да се поддава на влияние. Силите, които движеха цялото обвинение, естествено имат явен интерес от резултата. В конкретния случай е напълно очевидно, че е осъществен натиск както върху прокуратурата, така и върху съда. Наистина до последно се надявах, че съдът ще устои.

- От кого в България е дошъл натискът?

- Мисля, че не е необходимо да назоваваме конкретни имена, в България месеци наред имаше демонстрации срещу опита един от злите духове в страната да бъде направен ръководител на ДАНС. Това е мощна разузнавателна служба, в която се събира огромно количество информация. Тоест едно такова лице можеше да има правомощие да насочва разследване срещу определени лица или да не го насочва срещу други.

Ние бяхме свидетели на една спонтанна реакция от страна на обществото и именно заради народното недоволство беше предотвратено това фриволно завземане на властта. Но тези зли духове все още държат част от съдебната система в удушаваща хватка. Гражданското общество в България трябва да се освободи от тези духове.

- Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че зад този натиск стои БСП. Това покрива ли се с вашата информация?

- Цялата тази дискредитираща кампания не е необходимо да идва само от едно-единствено лице. Там биха могли да се срещнат в една посока различни интереси.

- Какво ще напишете в доклада си до Европейската комисия?

- Ще напиша това, което обобщих и пред вас. Това е едно политическо дело, което цели изцяло дискредитацията на Цветанов. Очевидно е неравно третиране на такива казуси. Стотици са случаите, в които министри на вътрешните работи са спирали провеждането на подслушване и само в този единичен случай има наказателен процес.

Това се нарича
произвол


и това е сериозно нарушение срещу принципите на правовата държава. С други думи ЕС трябва много интензивно да се заеме с България. Това не може повече така да продължава.

- Смятате ли, че делото бе гледано обективно?

- Имаше старание да бъде постигната привидна обективност. Бяха допуснати всички свидетели. Те в показанията успяха да оборят това, което е написано в обвинителния акт. Пледоарията на прокуратурата се състоя в повторно четене на обвинителния акт, за разпитите на всички свидетели, прокуратурата отдели едно изречение, че свидетелските показания са потвърдили констатациите в обвинителния акт. Всичко това съдията прие едно към едно. Особено прави впечатление оценката и мотивите на съда, че г-н Цветанов е действал със специална цел да опази от наказателно преследване г-н Тодоров. Съдията мотивира това, като каза, че след като г-н Цветанов ръчно е написал “Не” с три удивителни, той е доказал своя предумисъл и специална цел. Това е гротескно неправилно тълкуване. В доста заседания имаше дори графолог, който трябваше да докаже нещо, което е безспорно по делото и никога не е оспорвано, а именно че почеркът е на г-н Цветанов. Той винаги е казвал, че резолюцията е негова.

А всъщност мотивът на г-н Цветанов да откаже това СРС е, че ако бъде проведено, е било възможно да се осуети друго наказателно производство, а такъв е бил и съветът, даден му от тогавашния главен секретар. Това е човек, който г-н Цветанов не е познавал и месец по-късно е разрешава провеждането на СРС срещу същия служител.

- Дело бе засекретено и нямахме възможност да чуем показанията на свидетелите, какво казват по случая тогавашните главен секретар и шеф на СДОТО?

- За мен изключително важно беше, че г-н Цветан Иванов, който повече от 10 г. е бил ръководител на СДОТО, съобщи, че е имало стотици случаи, в които вътрешните министри са отказвали провеждането на СРС след съдебно решение за прилагането им. А прокуратурата в нито един случай не е образувала наказателно производство. Дори вчера ми беше казано, че в деня на четенето на присъдата настоящият ръководител на компетентната служба е отказал СРС след съдебно разрешение.

Тогавашният главен секретар г-н Георгиев ясно обясни защо не е трябвало да бъде проведено подслушване. Става въпрос за сложна взаимовръзка между засегнатите лица, заради която са се опасявали, че друго много по-важно наказателно производство, несвързано пряко с Орлин Тодоров, може да се осуети.

- Искането за СРС, което министър Цветанов е спрял, е направено от прокуратурата и разрешено от съда, това не е ли възпрепятстване от изпълнителната власт на дейността на независимата съдебна власт?

- Това е много важен въпрос, който отново засяга принципа на правовата държава. Мисля, че заключението на съдията в четвъртък беше грешно. Съдията смята, че вътрешният министър е безволеви автомат, и когато на бюрото му пристигне едно разрешение за СРС от съда, единственото, което той може да направи, е да даде разпореждане за провеждането му. Но самият министър носи отговорност за действията на своите подчинени, когато подслушват граждани. Как може да поеме отговорност, когато единственото му правомощие е

да подпише сляпо
една заповед


- Какво следва оттук нататък, ще подадете ли сигнал до българските власти за оказания натиск?

- Няма да го направя, защото би било безсмислено. Силите, които действат, искат политически да елиминират г-н Цветанов. Те искат опонентът да им бъде представен с белезници на ръцете, защото по този начин могат да отслабят неговото влияние. Но случаят от вчера с това абсурдно решение всъщност работи в обратната посока. Защото злите духове така превръщат Цветанов в мъченик. Забелязвам как подкрепата за него от страна на гражданите расте.

Ще обжалваме решението. На следваща инстанция има трима професионални съдии и ще бъде много по-трудно да им бъде оказан натиск.

Интервю на Блага Георгиева