Транспортната полиция ще се влее в жандармерията и стратегическите железопътни възли вече ще се охраняват от жандармерията. Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, предаде репортер на БГНЕС.

Сред основните стратегически жп възли са София, Пловдив, Варна, Горна Оряховица и Русе. Според него това преструктуриране ще доведе до повишаване на качеството и ефективността. Лазаров увери, че при преструктурирането няма да има съкращения. По отношение на намаляването на скоростта по магистралите от 140 на 130 км/ч, той заяви, че това е политическо решение и не може да го коментира, тъй като не е политическа фигура. За инцидента в Люлин, при който неизвестен простреля и ограби аптекарка, Лазаров каза, че към момента се води следствие.

Главният секретар на МВР връчи документите за 67 пожарни камиона за гасене на горски пожари, възлизащи на 97,6 млн. лева и за 32 автомобила с контейнери, възлизащи на 97,3 млн. лева. За 67-те камиона средствата са осигурени от ОП "Околна среда", а средствата за втория тип автомобили са от Кохезионния фонд на ЕС. На официална церемония Лазаров връчи ключовете на служителите от 6 региона, сред които са София, Пловдив, Видин, Варна и др.