От 15 октомври името на в. Интернешънъл хералд трибюн вече ще е Интернешънъл Ню Йорк таймс. Собствениците на излизащото в Париж елитно издание от New York Times Co. споменаха още през февруари намерението си за промяна на името, но едва във вторник стана известно кога Интернешънъл хералд трибюн ще престане да съществува.

Тогава ще бъде сложен край на 125-годишната история на предишното издание.

На 14 октомври ще излезе специален, 24-страничен прощален брой, в който ще бъде отразена историята на изданието със специални факсимилета на големи събития, които медията е отразила, обясни в писмо издателят Стивън Дънбар-Джонсън. След смяната на името в уебсайта на Ню Йорк таймс вече ще може да бъде четено и новото издание на групировката. За абонатите на Интернешънъл Ню Йорк таймс ще има бонуси – безплатен достъп до приложенията на Ню Йорк таймс и до интернет изданието на вестника.

Интернешънъл хералд трибюн се появява на бял свят през 1887 г., когато бизнесменът Джеъмс гордън Бенет младши създава европейско издание на Ню Йорк Хералд. Името Интернешънъл хералд трибюн изданието придобива през 1967 г. До 2003 г. той е съсобственост на Ню Йорк таймс и Вашингтон пост, когато таймс става едноличен собственик и започва да трансформира вестника като международно издание на Ню Йорк таймс. Продава се в 167 държави по света, тиражът му е 226 000 бройки. Характерно е, че ИХТ беше четиво за хора, взимащи решения, влияещи върху световната политика.