При стрелби на военния полигон в Казанлък избухна голям пожар, който се разпростира на стотици декари сухи треви, храсти и приближава боровата гора в източния край на града.

Гасенето на огъня се извършва изключително трудно, тъй като духа бурен вятър. Димът се носи на стотици метри преди огнената ивица, което на практика не позволява на пожарникарите да стигнат до пламъците. Пушекът се стеле над град Мъглиж и околните села.

Седем пожарни екипа и един военен булдозер "БАТ" се борят с огнената стихия, разразила се в югоизточната част на парк "Тюлбето" в Казанлък. Два от екипите са от "Арсенал" АД, един екип е изпратен от Военното модулно формирование. Вероятната причина са произведени стрелби на военния полигон над парка.

Към 16:45 часа пожарът е овладян от север и от запад, но продължава да се разпространява на изток, заради силния вятър появил се в местността. В борбата с пожара са ангажирани 280 души, от които 250 военнослужещи, 10 горски служители и 20 огнеборци. Няма отклонение на показателите на атмосферния въздух. Областния управител Живка Аладжова, като ръководител на кризисния щаб, е на мястото на пожара, където се вземат незабавни мерки за ограничението на пламъците.

60 военнослужещи от състава на 61-ва механизирана бригада участват в гасенето на пожар, възникнал днес, 24 септември, в района на мишенното поле на полигон "Тюлбето" край Казанлък по време на стрелкова тренировка на подразделения от военно формирование 54 890. Силният вятър е попречил за своевременното овладяване на огъня, който се е разпространил в посока на с. Мъглиж. В гасенето на пожара освен военнослужещи със специализирана колесна и верижна техника се е включила и пожарна от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Към момента пожарът е локализиран в района на полигона, в близост до който се намира вилна зона. Няма опасност вилната зона да бъде засегната. Усилията са насочени към овладяване на огъня в пресечената местност в южната част на полигона. Очаква се скоро пожарът да бъде овладян.

30 горски служители от Регионална дирекция по горите – Стара Загора и държавните горски стопанства Мъглиж и Казанлък участват в гасенето на възникналия днес пожар. Огнената стихия вече е обхванала млади и четиридесет годишни иглолистни култури, както и широколистни гори. Поради силния вятър пожарът бързо се разраства и в момента е обхванал площ около 300–400 дка. За потушаването му се използват специализирани автомобили за гасене на горски пожари на ДГС-Мъглиж и Чирпан, както и моторни превозни средства от РДГ – Стара Загора и ДГС – Казанлък. Създадена е организация за овладяване на огъня и за неговото потушаване.