Промени в кабинета ще има, разговорите на премиера Пламен Орешарски с лидерите на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан предстоят - вероятно още този уикенд. Сменените министри ще са между 1 и 5-има.

Това стана ясно от думите на Орешарски и Местан в кулоарите на парламента.

Предварителна оценка за работата на членовете на кабинета си премиерът отказа да даде. Ще я направи с мотивацията на персоналните промени, които ще предложи, обясни той.

Ремонтът на правителството е в правомощията на министър-председателя, декларира отново Лютви Местан. Той преброи само 3-ма министри на ДПС в него. Партията му нямала претенции за повече, защото въпреки нарастващата подкрепа си дава сметка, че е трета политическа сила.

До понеделник ДПС ще обяви официалната си номинация за министър на екологията на мястото на Искра Михайлова, която отива в Европарламeнта, след като избраният за евродепутат Делян Пеевски обяви, че се отказва от мястото там.

Имаме 2 кандидатури, каза още Местан

Според информации от двете политически централи обаче има вероятност и за "смяна на шапките" на някои министерства между партньорите в управлението, като това на екологията влиза в подобни схеми. (Какви са те - виж на 3-а стр.)

Подобна рокада била възможна и със сочения за избраник на ДПС министър на инвестиционното проектиране

Иван Данов - да отиде начело на МРРБ

вместо Десислава Терзиева, която се води квота на БСП. Името на земеделския министър Димитър Греков също излезе на финалната права преди дългоочакваната лидерска среща за рокадите. Заговори се за смяната му с Пламен Моллов.

След първоначалните тревоги около най-малко критикувания член на кабинета - Хасан Адемов, колегите му се успокоили, че той отново е на крак.

Липсва ми на този етап диалогът с БСП, каза още Лютви Местан пред журналисти вчера, след като призна, че двамата със Станишев още не са се срещали, за да обсъдят бъдещето на кабинета.

"От една страна, имаме ултиматум, от друга страна, от БСП явно имат нужда от още малко време, за да направят по-пълния си анализ и да проведат и официалните разговори с нас", допълни той. И съобщи, че през уикенда вероятно ще остане в София, за да е на разположение за среща.

Соцлидерът пък свика първото заседание на Изпълнителното бюро на БСП след вота, за да отиде с мандат от него на разговорите.