Водещият на сутрешния блок „Денят започва” Росен Цветков получи поредната престижна награда - за „Изключителни постижения в разследващата журналистика”. Призът CEI SEEMO 2013 се връчва от Централната европейска инициатива (CEI), Медийната организация на Централна и Южна Европа (SEEMO) и фондация „Конрад Аденауер”-Германия.
Цветков получи наградата в категорията за млади журналисти в конкуренция с 41 номинирани репортери, като е кандидатствал с портфолио от три свои разследващи репортажа. „Работата на Цветков имаше силен отзвук в обществото и предизвика серия от дебати по отношение на демократичните ценности и граждански права в България”, се казва в съобщението на CEI SEEMO 2013.
„Призът се връчва за разследвания, правени през последните 3 години. В моя случай - за експеримента с продажбата на гласа ми по време на местните избори в Несебър, за разследванията за търговията с гласове в ромската махала "Победа" в Бургас на изборите през май, както и за платените агитки пред централата на "Атака" в разгара на протестите”, каза Цветков. „Отличието идва само седмица, след като официално станах част от сутрешния блок на БНТ. Няма да се откажа от разследващата журналистика и ще продължа да показвам истината на нашите зрители и международната публика, с надеждата, че ще има не само силен медиен шум и зрителски реакции, но и строги и справедливи наказания”, допълни той.
Церемонията по връчването на отличията ще се състои в рамките на Медийния форум на Югоизточна Европа, който ще се състои в Сараево на 7 и 8 октомври.