В началото на септември един от лешоядите, номериран K4L в проекта "Завръщане на лешоядите" в България на Зелени Балкани, бе освободен от волиерата в Централен Балкан и кръстен отец Григорий, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Това е името на екранния герой от сериала "Столичани в повече" на Ненчо Илчев, а причината пернатото да носи подобно име, идва от едно "късо съединение" между двата свята, причинено от сценаристите. Те приписаха измислени чудодейни качества на яйцата на лешоядите и по този начин поставиха под заплаха и без това рядката популация у нас. След срещи с еколозите, обаче, стана така, че именно актьорът Ненчо Илчев отиде да освободи кръстения на героя му лешояд.

Пернатият Отец Григорий има своята история и преди да влезе във фокуса на киното. Той е бил отвличан от румънски овчари за откуп и благополучно освободен. Престоят му във волиерата в Централен Балкан е била със цел почивка след преживяното, а най- новата информация за него идва от Сливенския Балкан. Оказва се, че птицата е довела цяла колония белоглави лешояди от Централен Балкан. Приключенията очевидно продължават, а предавателят, монтиран на гърба и, показват точните координати.