Надежда Толоконникова, една от изпълнителките на руската пънк група Pussy Riot, започна в понеделник гладна стачка, твърдейки, че условията в трудовия лагер, в който излежава двегодишна присъда, са близки до тези на робството, предаде "Франс прес".

В оплаквания, изпратени до съда и ръководството на затвора, Толоконникова казва, че заместник-директорът я е заплашвал с убийство, след като тя се е оплакала от условията там. Според нея затворничките системно биват унижавани и с тях се държат като с роби. Принуждавани са да работят по 16-17 часа дневно, лишавани са от сън и от елементарни хигиенни условия.

Толоконникова твърди, че една от затворничките е била принудена да стои с часове навън през зимата, вследствие от което е получила измръзване и се е наложило ампутация на крайник и на пръсти на едната ръка.

Три от изпълнителките от Pussy Riot бяха осъдени за накърняване на чувствата на вярващите и оскверняване на храм, след като в една от най-големите църкви на Москва се опитаха да изпълнят пънк молитва, насочена срещу президента Владимир Путин.

В края на май гладна стачка започна Мария Альохина, друга участничка в "молебена". Последва поток от писма на правозащитници и многобройни публикации в медиите. Част от исканията й бяха изпълнени и тя бе прехвърлена от сибирския лагер в европейската част на Русия. Гладната стачка на Толоконникова може да задейства наново този процес, предполага "Ведомости".