Софийски градски съд даде ход на делото срещу Октай Енимехмедов.
Енимехмедов е обвинен в опит за умишлено убийство на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. От Доган е постъпило заявление, че не желае да се конституира като граждански ищец и частен обвинител, и иска ход на делото да бъде даден. Той не е в залата днес, тъй като има болничен лист.

Самият Октай поиска делото да бъде отложено, тъй като желае на него да присъства и Ахмед Доган. Мъжът каза, че за втори път Доган проявява неуважение към съда.

Енимехмедов поиска делото да се гледа при такава процедура, която позволява част от свидетелите да не бъдат разпитвани. Той заяви, че иска това не, за да избяга от наказателна отговорност и не, за да смекчи присъдата си, а да не създава главоболие на близките си, част от които са свидетели по делото.

Октай Енимехмедов обаче държи в съда да бъдат разпитани Ахмед Доган и Лютви Местан. Защитата му поиска в съдебна зала да бъдат разпитани и Николай Кокинов (бившият градски прокурор на София), депутата Рамадан Аталай, Георги Райков (полковник от НСО) и други.

Съдът се оттегли на съвещание.

Ахмед Доган е основен свидетел по делото. В съдебната зала на 20 август, когато бе направен първи опит за старт на процеса, нито Ахмед Доган, нито негов представител не присъстваха в съда, а по-късно съдебният състав получи болничен лист за заболяване на Доган като основателна причина за неявяването му.

Тогава в съда дойде братът на Октай - Метин Енимехмедов. Той каза, че е разочарован от политиката, която води ДПС. Метин сподели, че е изпаднал в шок, след като видял това, което Октай направил. Той предполага, че го е обмислял дълго време. "Видял е, че това е най-точният момент да покаже своето мнение и позиция". Самият Октай споделил пред него, че е готов да лежи за едро хулиганство, но казал, че има вариант и "да извъртят нещата и да ме почернят". Самият Метин си обяснява повдигнатото обвинение за опит за убийство с две възможности. Първата според него е възможна некадърност на обвинителите, а другият вариант е …"сами се досещате". Той каза, че брат му се опитвал да сплаши лидера на ДПС, взел е и халосни патрони. "Искал да ги стресира и да сплаши цялата партия, не само Доган и да покаже своята позиция и че Доган не е толкова голям, колкото всички го богопочитат", заяви Метин.

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на Октай Енимехмедов, нападнал публично пред камерите лидера на ДПС, за опит за убийство на Ахмед Доган. Ако бъде признат за виновен Енимехмедов може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи, че е извършен опит за убийство, а не закана. На 9 юли Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд и обвинителния акт.